Polský Sernik
Warning: Undefined array key "ids" in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6110
Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114
Jump to Recipe
Polský Sernik si má rodina dovezla z dob pobývání v Polsku. Děda s babičkou nějakou dobu v Polsku žili, jelikož tam měl děd práci.
Tento dezert je velice podobný tradičnímu Cheesecaku, ovšem pro někoho má plnější a výraznější chuť a proto mu dává přednost. Polský Sernik je v Polsku opravdu tradičním dezertem/koláčem a lidé ho tam pečou i v dob svátků. Třeba na Vánoce.
Do češtiny by se doslova přeložil jako tvarožník.
Vyzkoušejte další naše dezerty:
Vynikající rebarborový koláč (rebarboru můžete vyměnit za jakékoliv sezónní ovoce)
Vaše Dvě Holky z Kuchyně
Polský Sernik
Vynikající koláč, který nás svoji chutí zavede do sousedního Polska. Dal by se přirovnat k tradičnímu Cheesecake. Pro někoho ovšem chutí lepší než již zmiňovaný Cheese.Z této dávky na plech 23×36 cm.Z poloviční dávky na plech 17×25 cm nebo kruhovou koláčovou formu 25cm.
Ingredients
Těsto
- 250 g másla
- 600 g hladké mouky
- 125 g cukru moučka
- 2 vejce
- 1 žloutek
- 1 čl tekuté vanilky
- 2 čl PRDOPE
- špetka soli
Náplň
- 1 kg plnotučného tvarohu ve staniolu!!!
- 5 vajec
- 250 ml 12% smetany
- 200 g cukru písku
- 2 pl Solamylu
- 150 g rozinek namočených v rumu
- špetka soli
Instructions
- Veškeré ingredience na těsto spojíme dohromady nejlépe rukama.
- Z poloviny těsta vyválíme plát, který rozprostřeme na olejem vymazaný a moukou vysypaný plech, propícháme vidličkou a pečeme při 180°C cca 15 minut.
- Mezitím začneme s přípravou tvarohové náplně. Vyšleháme si žloutky s polovinou cukru a bílky s druhou polovinou cukru se solí. Šleháme zvlášť žloutky s cukrem a zvlášť bílky.
- Tvaroh vyšleháme se smetanou, přidáme Solamyl (pokud je tvaroh hodně řídký, tak smetanu nepřidáváme).
- Tvarohovou směs postupně vmícháme do žloutkové, nakonec přidáme sníh a rozinky.
- Tvarohovou směs nalijeme na upečený plát, uhladíme a poklademe tenkými plátky z druhé poloviny těsta – z té vytvoříme proužky a pokládáme jako mřížku.
- Finál můžeme eventuelně potřít rozšlehaným vajíčkem,
- Pečeme cca 50 minut při 180°C. Pokud se nám začne koláč už připalovat, přikryjeme ke konci pečení alobalem.
+ There are no comments
Add yours