Go Back

Polský Sernik

Anežka
Vynikající koláč, který nás svoji chutí zavede do sousedního Polska. Dal by se přirovnat k tradičnímu Cheesecake. Pro někoho ovšem chutí lepší než již zmiňovaný Cheese.
Z této dávky na plech 23x36 cm.
Z poloviční dávky na plech 17x25 cm nebo kruhovou koláčovou formu 25cm.
Course Dezert

Ingredients
  

Těsto

  • 250 g másla
  • 600 g hladké mouky
  • 125 g cukru moučka
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 čl tekuté vanilky
  • 2 čl PRDOPE
  • špetka soli

Náplň

  • 1 kg plnotučného tvarohu ve staniolu!!!
  • 5 vajec
  • 250 ml 12% smetany
  • 200 g cukru písku
  • 2 pl Solamylu
  • 150 g rozinek namočených v rumu
  • špetka soli

Instructions
 

  • Veškeré ingredience na těsto spojíme dohromady nejlépe rukama.
  • Z poloviny těsta vyválíme plát, který rozprostřeme na olejem vymazaný a moukou vysypaný plech, propícháme vidličkou a pečeme při 180°C cca 15 minut.
  • Mezitím začneme s přípravou tvarohové náplně. Vyšleháme si žloutky s polovinou cukru a bílky s druhou polovinou cukru se solí. Šleháme zvlášť žloutky s cukrem a zvlášť bílky.
  • Tvaroh vyšleháme se smetanou, přidáme Solamyl (pokud je tvaroh hodně řídký, tak smetanu nepřidáváme).
  • Tvarohovou směs postupně vmícháme do žloutkové, nakonec přidáme sníh a rozinky.
  • Tvarohovou směs nalijeme na upečený plát, uhladíme a poklademe tenkými plátky z druhé poloviny těsta - z té vytvoříme proužky a pokládáme jako mřížku.
  • Finál můžeme eventuelně potřít rozšlehaným vajíčkem,
  • Pečeme cca 50 minut při 180°C. Pokud se nám začne koláč už připalovat, přikryjeme ke konci pečení alobalem.
Keyword Polsko, sernik