Plněné Croissanty
Warning: Undefined array key "ids" in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6110
Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114
Jump to Recipe
Croissanty jsou mou pravidelnou snídaní. Miluju je na tisíc různých způsobů, ale nejvíce mám ráda čokoládové nebo plněné krémem z mascarpone. Ale co si budeme, na slaný způsob jsou také dokonalé. Například s brusinkovým džemem a camembertem.
Croissanty jsem poprvé pekla s mojí babičkou Mirkou, když mi bylo třináct let. Celý proces trval dlouho a sice na konci byla sladká odměna, ale úplně mne nenadchla ta zdlouhavá příprava. Tak jsem je už sama od té doby nepekla. Až do teď, kdy přišla Kristý a ukázala mi kuchařky, které napsala její maminka Marta a já tam uviděla recept na croissanty. Hned jsem požádala Kristýnu, zda je můžeme upéct a ona hned na to kývla. Co Vám budu, příprava je dlouhá, ale ten výsledek stojí za to. Už na to koukám jinak, než jako malá holčička a vím, že trpělivost růže přináší.
S láskou Vaše Dvě Holky z Kuchyně
Plněné Croissanty
Ingredients
- 1 kg hladké mouky
- 150 g cukru písku
- 20 g soli
- 50 g droždí
- 1 celé vejce
- 500 ml vody
- 400 g másla 82 – 84 %
- 2 celé vejce na potření
- 2 pl smetany
- 100 g malin
- 100 g manga
- 500 g mascarpone
- cukr krupice podle chuti
Instructions
- Nejprve si připravíme robota s hákem a misku, která do něj pasuje.
- Do připravené misky nasypeme mouku, sůl, rozdrobené droždí, cukr, vodu, vajíčko a vše necháme v robotu krásně vypracovat do hladkého a nelepivého těsta.
- Robota necháme v klidu pracovat cca 25 minut. V případě že se nám těsto lepí na hák, tak občas robota zastavíme a těsto setřeme.
- Když máme hotové nelepivé těsto zabalíme ho pořádně do potravinářské folie a necháme v pokojové teplotě kynout cca hodinu.
- Po uběhnutí hodiny těsto vložíme do dvou igelitek a dáme přes noc do lednice.
- Těsto máme v lednici a připravíme si máslo.
- Máslo vyndáme z lednice a rozbalíme. Pod kostku másla si dáme větší kus potravinářské folie.
- Necháme 250g másla na obalu a na delší stranu másla přiložíme podélně 150g zbývajících 150g másla (dohromady 400g) a napojímeho.
- Máslo přikryjeme dalším větším kusem potravinářské folie a válečkem rovnoměrně rozválíme na čtverec o tloušťce 1/2-3/4 cm a vložíme do lednnice.
- Druhý den vyndáme kynuté těsto z lednice, vymačkáme od bublin a vložíme na lehce podsypaný vál.
- Těsto vyválíme do pravidelného čtverce, aby byl 1x větší než máslový čtverec a také aby nám šlo složit z těsta psaníčko.
- Na střed rozváleného těsta položíme rozválené máslo (do kosočtverce) a rohy těsta pokládáme do prostřed, aby nám vzniklo psaníčko. Máslo musí být překryto těstem.
- Vzniklé psaníčko otočíme spárami dolů a vyválíme do obdelníku cca 50 cm dlouhého. Poté přeložíme na trřetiny, obalíme folií a dáme do lednice na 40 minut.
- Po uběhnutí času, vyndáme těsto z lednice a opět těsto vyválíme do obdelníku dlouhého 50 cm, přeložíme na třetiny, zabalíme folií a dáme na 40 minut do lednice. Dáváme si pozor, abychom zohlou hranu těsta měli po straně.
- Těsto vyndáme z lednice a vyválíme pruh 70×40 cm, podélně ho přeřízneme a řežeme na trojúhelníčky. krátkou stěnu trojúhelníku nařízneme cca 2 cm a motáme rohlíky.
- Dáme na plech, přikryjeme a necháme hodinu kynout na teplém místě.
- Mezitím si dáme předehřát troubu na 200°C a po uběhnutí hodiny dáme péct na 25 minut.
- Po upečení necháme croissanty lehce zchladnout a můžeme jíst samotné, nebo jako my si je ozvláštnit malinovým a mangovým krémem.
Malinový krém
Ingredients
- 100 g malin
- 3 pl vody
- 250 g mascarpone
- 2 pl cukru krupice
Instructions
- Nejprve si vezmeme kastrůlek, dáme do něj maliny, vodu a začneme na středním plamenu zahřívat.
- Když nám maliny pustí lehce vody, přidáme cukr a necháme zlehka povařit.
- Vznikne nám krásný rozvar, který necháme vychladnout. Pokud chceme jemný krém, tak maliny můžeme rozmíchat tyčovým mixérem.
- Do vychladlého malinového rozvaru přidáme mascarpone a promícháme. Já míchala ručním mixérem a krásně to vyšlehal.
- Po vyšlehání dáme vychladit do lednice a poté můžeme plnit.
Mangový krém
Ingredients
- 100 g nakrájeného manga na kostičky
- 3 pl vody
- 250 g mascarpone
- 1 čl šťávy z citrónu
- 2 pl cukru krupice
Instructions
- Nejprve si vezmeme kastrůlek, dáme do něj nakrájené mango, citrónovou šťávu, lehce podlijeme vodou a začneme na středním plameni zahřívat.
- Když nám mango pustí vodu, přidáme cukr a necháme zlehka povařit.
- Vznikne nám krásný rozvar, který necháme vychladnout. Pokud chceme jemný krém, tak mango můžeme rozmíchat tyčovým mixérem.
- Do vychladlého mangového rozvaru přidáme mascarpone a promícháme. Já míchala ručním mixérem a krásně to vyšlehal.
- Po vyšlehání dáme vychladit do lednice a poté můžeme plnit.
+ There are no comments
Add yours