Go Back

Plněné Croissanty

Croissanty jsou mou pravidelnou snídaní. Miluju je na tisíc různých způsobů, ale nejvíce mám ráda čokoládové nebo plněné krémem z mascarpone. Ale co si budeme, na slaný způsob jsou také dokonalé. Například s brusinkovým džemem a camembertem. 
Prep Time 1 day
Cook Time 25 minutes
Course Dezert, pečivo, Snídaně
Servings 2 plechy

Ingredients
  

  • 1 kg hladké mouky
  • 150 g cukru písku
  • 20 g soli
  • 50 g droždí
  • 1 celé vejce
  • 500 ml vody
  • 400 g másla 82 - 84 %
  • 2 celé vejce na potření
  • 2 pl smetany
  • 100 g malin
  • 100 g manga
  • 500 g mascarpone
  • cukr krupice podle chuti

Instructions
 

  • Nejprve si připravíme robota s hákem a misku, která do něj pasuje.
  • Do připravené misky nasypeme mouku, sůl, rozdrobené droždí, cukr, vodu, vajíčko a vše necháme v robotu krásně vypracovat do hladkého a nelepivého těsta.
  • Robota necháme v klidu pracovat cca 25 minut. V případě že se nám těsto lepí na hák, tak občas robota zastavíme a těsto setřeme.
  • Když máme hotové nelepivé těsto zabalíme ho pořádně do potravinářské folie a necháme v pokojové teplotě kynout cca hodinu.
  • Po uběhnutí hodiny těsto vložíme do dvou igelitek a dáme přes noc do lednice.
  • Těsto máme v lednici a připravíme si máslo.
  • Máslo vyndáme z lednice a rozbalíme. Pod kostku másla si dáme větší kus potravinářské folie.
  • Necháme 250g másla na obalu a na delší stranu másla přiložíme podélně 150g zbývajících 150g másla (dohromady 400g) a napojímeho.
  • Máslo přikryjeme dalším větším kusem potravinářské folie a válečkem rovnoměrně rozválíme na čtverec o tloušťce 1/2-3/4 cm a vložíme do lednnice.
  • Druhý den vyndáme kynuté těsto z lednice, vymačkáme od bublin a vložíme na lehce podsypaný vál.
  • Těsto vyválíme do pravidelného čtverce, aby byl 1x větší než máslový čtverec a také aby nám šlo složit z těsta psaníčko.
  • Na střed rozváleného těsta položíme rozválené máslo (do kosočtverce) a rohy těsta pokládáme do prostřed, aby nám vzniklo psaníčko. Máslo musí být překryto těstem.
  • Vzniklé psaníčko otočíme spárami dolů a vyválíme do obdelníku cca 50 cm dlouhého. Poté přeložíme na trřetiny, obalíme folií a dáme do lednice na 40 minut.
  • Po uběhnutí času, vyndáme těsto z lednice a opět těsto vyválíme do obdelníku dlouhého 50 cm, přeložíme na třetiny, zabalíme folií a dáme na 40 minut do lednice. Dáváme si pozor, abychom zohlou hranu těsta měli po straně.
  • Těsto vyndáme z lednice a vyválíme pruh 70x40 cm, podélně ho přeřízneme a řežeme na trojúhelníčky. krátkou stěnu trojúhelníku nařízneme cca 2 cm a motáme rohlíky.
  • Dáme na plech, přikryjeme a necháme hodinu kynout na teplém místě.
  • Mezitím si dáme předehřát troubu na 200°C a po uběhnutí hodiny dáme péct na 25 minut.
  • Po upečení necháme croissanty lehce zchladnout a můžeme jíst samotné, nebo jako my si je ozvláštnit malinovým a mangovým krémem.
Keyword croissant