Pizza s pršutem



Warning: Undefined array key "ids" in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6110

Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114
Jump to Recipe

Pizza, asi nejznámější pokrm Itálie, který si můžete připravit na „milion“ způsobů a víte, že neuděláte chybu. Italům sice šedivěj vlasy, když vidí pizzu s ananasem, ale co, někomu to prostě chutná.

Za první pizzu byla považována ta ze 17.století, která byla připravena v Neapoli. Jedná se vlastně o takový slaný koláč. Původně to bylo jídlo pro chudé. Žádný pršut, sýry, mořské plody, ale jen olej, rajčata, česnek a bylinky. Za mě skvělá varianta i dnes.

Nehrálo kolem pizzy roli Řecko?

Otázkou zůstává, zda se Italové nenechali inspirovat pita chlebem, který byl do Itálie dovezen ještě před pizzou z Řecka. Inspirace ne-inspirace, pizza je symbolem Itálie a pita chleba je neodmyslitelně zase spjatá s Řeckem. Více o historii se můžete dočíst zde nebo v odkaze pod pita chlebem.

Ruce vs Thermomix

Ano, i pizza těsto se dá připravit v Thermomixu. Je to rychlé a „bez práce“. O tom ale zase v jiném postu.

Story Time

Pizzu jsem se naučila péct v Kanadě. Důvod byl prostý, měla jsem na starost tři hladové kluky, kteří měli často chuť na něco dobrého a pizza spadala do jejich oblíbených jídel. Jejich mamča uměla skvělé pizza těsto, které mne naučila. Můžu opravdu říct, že jsem tak dobré pizza těsto nejedla. Ovšem to bych to nebyla já, kdybych zas něco nepozměnila a neupravila. Zkoušela jsem různé změny, vychytávky, až to přišlo. Dokonalé těsto, které si opravdu za milujete. Dejte nám určitě vědět, jak vám naše pizza chutnala.

Máte rádi italskou kuchyni?

Nezapomeňte na naše další italské recepty:

🍚 Chřestové rizoto

🍮 Tiramisu

🍝 Carbonara

Vaše Dvě Holky z Kuchyně

Pizza s pršutem

Anezka
Pizza, asi nejznámější pokrm Itálie, který má možná předky v Řecku. Pizzu si můžeme připravit na "milion" způsobů a nikdy neuděláme chybu. Pojďme si připravit tu se sýrovými okraji.
Prep Time 50 minutes
Cook Time 15 minutes
Course hlavní jídlo
Servings 5 osob

Ingredients
  

  • 1/2 čerstvého droždí
  • 1 čl cukru
  • 250 ml vody
  • 370 g hladké mouky
  • 1 čl soli
  • 4 pl olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g rajčatového protlaku
  • 200 g pršutu
  • 150 g strouhaného sýra (chedar, mozarela)

Instructions
 

  • Připravíme si nejprve kvásek. Droždí nadrobíme do misky a přidáme vodu s cukrem. Promícháme a necháme na teplém místě vzejít.
  • Do druhé misky dáme mouku, sůl, olej a přilijeme vzniklý kvásek.
  • Vypracujeme hladké nelepivé těsto, které dáme na 40 minut pod čistou utěrku kynout.
  • Mezi tím si dáme předehřát troubu na 210°C a připravíme si plechy. Těsto bude tak na 2 pizzy.
  • Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části a vyválíme do požadovaného tvaru.
  • Když je těsto vyválené, přendáme ho na pečící papír a uděláme okraje. Ty vzniknou tak, že těsto na koncích ohneme směrem dovnitř.
  • Na takto připravenou pizzu nalijeme rajčatový protlak, posypeme sýrem a na něj dáme pršut. Můžeme ještě posypat bylinkama, například oreganem nebo bazalkou.
  • Dáme péct na 210°C 15 minut. 
  • Mezi tím si vezmeme 4 stroužky česneku, oloupeme ho a namačkáme do mističky. K česneku přidáme 3 pl olivového oleje a vše spolu promícháme.
  • Když máme pizzu upečenou, vyndáme jí z trouby a potřeme okraje připraveným česnekovým olejem. Necháme chvilku vychladnout a servírujeme.
Keyword pizza

+ There are no comments

Add yours

Recipe Rating