Chřestové rizoto
Warning: Undefined array key "ids" in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6110
Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114
Jump to Recipe
Chřestové rizoto je jedno z mých oblíbených jídel. Pokud bych si měla vybrat jídlo, které bych jedla celý týden, tak bych obměňovala právě rizota. Je to jedno z těch univerzálních jídel, kdy si připravíte rýži a měníte přísady.
U nás přes týden vařila hodně babička a ta vždy připravovala kuřecí rizoto. Tenhle typ rizota je na míle vzdálený tomu italskému způsobu přípravy a finální „krémovosti“. Babča žádné italské variace nezná, ale i ta její je dokonalá a my ji s dětmi milujeme. Já osobně zbožňuji italskou kuchyni a na rizotech docela ujíždím. Proto, když je sezóna chřestu, tak chřestové rizoto je jasná volba.
Upřímně, rizota teď připravuji ve svém TM6 – Thermomixu. Ta příprava je neskutečně jednoduchá a překvapilo mě, jaké struktury jsem při přípravě chřestového rizota dosáhla. Nemusím stát u plotny a kontrolovat odpařující se tekutinu a jak je na tom rýže, zda je již al dente anebo je ještě jak kámen – občas jak totální ****** 🤣 V Thermomixu si vždy najdu podobný recept tomu mému a dál už jedu podle svých ingrediencí. Vyhnu se tak případným zkázám v kuchyni.
Pokud nevlastníte Thermomix, tak nezoufejte. Chřestové rizoto určitě hravě zvládnete i s obyčejnou pánví a sporákem 😃 jen je potřeba tomu věnovat více času.
Chřestové rizoto
Ingredients
- 200 g chřestu
- 1 ks šalotky
- 25 g olivového oleje
- 50 g nastrouhaného parmazánu
- 150 ml/g bílého vína (nejlépe suché)
- 400 ml zeleninového vývaru
- 250 g rýže arborio
- 1/2 lžičky soli
- 20 g másla
- 1/2 lžičky pepře já nedávám, děti to nemají rády
Instructions
- Nejdříve si v Thermomixu nastrouháme parmazán. Vhodíme do TM cca na 8 sekund rychlost 10.
- Parmezán přendáme do misky a připravíme si chřest. Ten si odvážíme a odkrájíme špičky a ztvrdlé konce stonků. Zbylý chřest nakrájíme na cca 3cm dlouhé kousky..
- Nakrájený chřest, šalotku a olej vložíme do mixovací nádoby TM a necháme nasekat dle postupu receptu v aplikaci Cookidoo. Pomocí stěrky setřeme strany nádoby a restujeme cca 3minuty.
- Přidáme bílé víno, rýži a povaříme 2 minutky. Promícháme stěrkou, aby nezůstalo nic na stranách nádoby. Vlijeme zeleninový vývar, osolíme (opepříme) a vaříme 12 minut. Zkontrolujeme, zda je rýže al dente, pokud je tvrdší, povaříme ještě další 2-3 minuty, potažmo přidáme vývar, aby se zachovala krémovost rizota.
- Mezitím se věnuji svým dcerám a nebo uklízím byt. Na tom je vaření s Thermomixem nádherné.
- Nakonec přidáme schované špičky chřestu, parmazán a máslo. Pořádně promícháme stěrkou a přikryjeme na další 3 minuty poklicí. Poté ihned servírujeme. Můžeme doplnit ještě čerstvě nastrouhaným parmazánem a sklenicí dobrého vína.
[…] špenát s knedlíkem) a já měla obrovskou chuť na rizoto. Rodina si zamilovala chřestové VIZ RECEPT ZDE. Bohužel chřest jsem v zásobách neměla, tak jsem se vrhla na […]