Chřestové rizoto


chřestové rizoto

Warning: Undefined array key "ids" in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6110

Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114
Jump to Recipe

Chřestové rizoto je jedno z mých oblíbených jídel. Pokud bych si měla vybrat jídlo, které bych jedla celý týden, tak bych obměňovala právě rizota. Je to jedno z těch univerzálních jídel, kdy si připravíte rýži a měníte přísady.

chřestové rizoto
chřestové rizoto

U nás přes týden vařila hodně babička a ta vždy připravovala kuřecí rizoto. Tenhle typ rizota je na míle vzdálený tomu italskému způsobu přípravy a finální „krémovosti“. Babča žádné italské variace nezná, ale i ta její je dokonalá a my ji s dětmi milujeme. Já osobně zbožňuji italskou kuchyni a na rizotech docela ujíždím. Proto, když je sezóna chřestu, tak chřestové rizoto je jasná volba.

chřestové rizoto

Upřímně, rizota teď připravuji ve svém TM6 – Thermomixu. Ta příprava je neskutečně jednoduchá a překvapilo mě, jaké struktury jsem při přípravě chřestového rizota dosáhla. Nemusím stát u plotny a kontrolovat odpařující se tekutinu a jak je na tom rýže, zda je již al dente anebo je ještě jak kámen – občas jak totální ****** 🤣 V Thermomixu si vždy najdu podobný recept tomu mému a dál už jedu podle svých ingrediencí. Vyhnu se tak případným zkázám v kuchyni.

chřestové rizoto

Pokud nevlastníte Thermomix, tak nezoufejte. Chřestové rizoto určitě hravě zvládnete i s obyčejnou pánví a sporákem 😃 jen je potřeba tomu věnovat více času.

chřestové rizoto

Chřestové rizoto

Anežka
Sezóna chřestu si volá po italském chřestovém rizotu. Otevřete si dobré víno, připravte parmigiano a nechte se hýčkat skvělou krémovou chutí našeho chřestového rizota.
Prep Time 25 minutes
Cook Time 45 minutes
Course Main Course
Servings 4 lidé

Ingredients
  

  • 200 g chřestu
  • 1 ks šalotky
  • 25 g olivového oleje
  • 50 g nastrouhaného parmazánu
  • 150 ml/g bílého vína (nejlépe suché)
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 250 g rýže arborio
  • 1/2 lžičky soli
  • 20 g másla
  • 1/2 lžičky pepře já nedávám, děti to nemají rády

Instructions
 

  • Nejdříve si v Thermomixu nastrouháme parmazán. Vhodíme do TM cca na 8 sekund rychlost 10.
  • Parmezán přendáme do misky a připravíme si chřest. Ten si odvážíme a odkrájíme špičky a ztvrdlé konce stonků. Zbylý chřest nakrájíme na cca 3cm dlouhé kousky..
  • Nakrájený chřest, šalotku a olej vložíme do mixovací nádoby TM a necháme nasekat dle postupu receptu v aplikaci Cookidoo. Pomocí stěrky setřeme strany nádoby a restujeme cca 3minuty.
  • Přidáme bílé víno, rýži a povaříme 2 minutky. Promícháme stěrkou, aby nezůstalo nic na stranách nádoby. Vlijeme zeleninový vývar, osolíme (opepříme) a vaříme 12 minut. Zkontrolujeme, zda je rýže al dente, pokud je tvrdší, povaříme ještě další 2-3 minuty, potažmo přidáme vývar, aby se zachovala krémovost rizota.
  • Mezitím se věnuji svým dcerám a nebo uklízím byt. Na tom je vaření s Thermomixem nádherné.
  • Nakonec přidáme schované špičky chřestu, parmazán a máslo. Pořádně promícháme stěrkou a přikryjeme na další 3 minuty poklicí. Poté ihned servírujeme. Můžeme doplnit ještě čerstvě nastrouhaným parmazánem a sklenicí dobrého vína.
Keyword chřest, rizoto

1Comment

Add yours

+ Leave a Comment

Recipe Rating