Špenátové rizoto
Warning: Undefined array key "ids" in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6110
Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114
Jump to Recipe
Rizoto lze připravovat stejně tak jako pizza na tantrilion způsobů. Poslední dobou mám velice oblíbená krémovější Italská rizota.
V mrazáku máme vždy zásoby špenátu (starší dcera miluje špenát s knedlíkem) a já měla obrovskou chuť na rizoto. Rodina si zamilovala chřestové VIZ RECEPT ZDE. Bohužel chřest jsem v zásobách neměla, tak jsem se vrhla na špenátové.
V přípravě jídel využíváme každodenně náš Thermomix. Popravdě, když jsem ho rozbalovala pod stromečkem, tak mě polilo horko. Další krám do baráku, já se picnu. Odvezla jsem si ho teda domů, dala na kuchyňskou linku a jen zírala. Za dva dny přijela Kačka, která mi ho předvedla a začala slovy: už nebudeš chtít vařit jinak. Říkám si: „No jasně, to víš že jo. Zase nějaký prodejní kecy.“ Jéminánku, ona měla pravdu. Nejenže v něm vařím a připravuji těsta na vše, ale i má starší dcera a manžel začali vařit. Je to dokonalý pomocník, který když máte, tak už nedáte.
Takže zpět k receptu. Na špenátovém rizotu není nic světoborného. Je to ale vynikající, rychlý, jednoduchý a vcelku zdraví pokrm. Ozdobte ho praženou slaninkou a zaujme i chlapské oko.
Vaše Dvě Holky z Kuchyně
Špenátové rizoto
Ingredients
- 1 střední cibule, šalotka
- 50 g prosciutta cruda/slaniny na kostičky
- 20 ml olivového oleje
- 150 g mraženého špenátu rozmraženého
- 300 g rýže arborio
- 50 ml bílého vína
- 700 ml vody
- 1 čl soli
- 20 g másla
- 30 g parmazánu
Instructions
Thermomix v akci
- Do mixovací nádoby vložíme cibuli a rozmixujeme ji. Volím rychlost 5 na cca 5 vteřin. Cibuli setřeme ze stran nádoby pomocí stěrky.
- Přidáme olivový olej a restujeme. (2 minuty/120°C/rychlost 1)
- Přidáme špenát a rozmixujeme opět rychlostí 5/5 vteřin. Setřeme stěrkou.
- Vhodíme rýži, vyndáme z víka odměrku a restujeme. (3min/120°C/rychlost 1)
- Přilijeme bílé víno a po dobu 1 minuty necháme odpařit (100°C/rychlost 1)
- Přidáme vodu a sůl, vložíme odměrku do víka a vaříme 14 minut, 100°C na rychlost 1.
- Nakonec vhodíme máslo a parmazán. Promícháme už jen stěrkou a podáváme. Rizoto je možno přiklopit a nechat ještě pár minut dojít.
Pánev/Hrnec
- Stejný postup budeme aplikovat i v případě přípravy pokrmu na pánvi/v hrnci.
- Zde jen musíme pravidelně promíchávat, aby nedošlo k připálení. Pokud bude rizoto tvrdší, je potřeba podlévat vodou.
+ There are no comments
Add yours