Go Back
chřestové rizoto

Chřestové rizoto

Anežka
Sezóna chřestu si volá po italském chřestovém rizotu. Otevřete si dobré víno, připravte parmigiano a nechte se hýčkat skvělou krémovou chutí našeho chřestového rizota.
Prep Time 25 minutes
Cook Time 45 minutes
Course Main Course
Servings 4 lidé

Ingredients
  

  • 200 g chřestu
  • 1 ks šalotky
  • 25 g olivového oleje
  • 50 g nastrouhaného parmazánu
  • 150 ml/g bílého vína (nejlépe suché)
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 250 g rýže arborio
  • 1/2 lžičky soli
  • 20 g másla
  • 1/2 lžičky pepře já nedávám, děti to nemají rády

Instructions
 

  • Nejdříve si v Thermomixu nastrouháme parmazán. Vhodíme do TM cca na 8 sekund rychlost 10.
  • Parmezán přendáme do misky a připravíme si chřest. Ten si odvážíme a odkrájíme špičky a ztvrdlé konce stonků. Zbylý chřest nakrájíme na cca 3cm dlouhé kousky..
  • Nakrájený chřest, šalotku a olej vložíme do mixovací nádoby TM a necháme nasekat dle postupu receptu v aplikaci Cookidoo. Pomocí stěrky setřeme strany nádoby a restujeme cca 3minuty.
  • Přidáme bílé víno, rýži a povaříme 2 minutky. Promícháme stěrkou, aby nezůstalo nic na stranách nádoby. Vlijeme zeleninový vývar, osolíme (opepříme) a vaříme 12 minut. Zkontrolujeme, zda je rýže al dente, pokud je tvrdší, povaříme ještě další 2-3 minuty, potažmo přidáme vývar, aby se zachovala krémovost rizota.
  • Mezitím se věnuji svým dcerám a nebo uklízím byt. Na tom je vaření s Thermomixem nádherné.
  • Nakonec přidáme schované špičky chřestu, parmazán a máslo. Pořádně promícháme stěrkou a přikryjeme na další 3 minuty poklicí. Poté ihned servírujeme. Můžeme doplnit ještě čerstvě nastrouhaným parmazánem a sklenicí dobrého vína.
Keyword chřest, rizoto