Bombay mrkvový salát

Warning: Undefined array key "ids" in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6110
Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114
Kdo mě zná, tak ví, že miluji mrkev. Kamarádi a rodina si ze mě dělají srandu, protože v jeden čas jsem měla opravdu zabarvení do oranžova. Prostě mrkvomil 🥕. Každý z nás asi zná takový ten klasický mrkvový salát ze školní jídelny. Nastrouhaná mrkev, občas jablko (svátečně) zalitá nálevem. Něco podobného se dá koupit i v Lidlu. Jakože není to nejhorší, ale…

Jednou jsem přemýšlela nad odlehčeným jídlem, co by zahrnoval mrkev a narazila jsem na internetu na indický recept mrkvového salátu. Moc mi nevyhovovaly poměry ingrediencí a některé ingredience mi chyběly anebo přebývaly. Upravila jsem si ho k obrazu svému a salát je jedním slovem dokonalý a vhodný i pro vegany.

Koření typická pro indickou kuchyni
Indie je opravdu známá pro svá koření. Někomu přijdou indická jídla moc aromatická, někdo si v nich naopak libuje. Koření typická pro indickou kuchyni jsou:
🧂skořice, šafrán, kurkuma, kardamon, římský kmín, hřebíček, fenykl, anýz, muškátový oříšek, muškátový květ, pískavice, pepř,, chilli

Asi si řeknete: „A co garam masala“? Každá indická rodina si míchá své vlastní směsi. Garam masala je jednou z nich.
Jinak ráda používám koření od Antonína. Znáte?
Tento recept se skvěle hodí jako:
🥕samostatné jídlo s opečenou bagetkou
🥕příloha ke grilovanému masu
🥕místo pomazánky na chlebík – můžeme pod něj přidat rozmačkané avokádo se špetkou chilli (pro milovníky másla, klidně máslo)
Dobrou chuť Vaše Dvě Holky z Kuchyně
Ingredience
- 3 velké mrkve
- 1 kyselé jablko (granny smith)
- 1/2 skleničky opražených/upečených kešu oříšků
- 1 1/2 čl pomerančové kůry
- 1 1/2 čl citrónové kůry
- 1 čl sušeného česneku (dávám sušený, jelikož čerstvý mi nedělá nejlépe, ovšem klidně dejte čerstvý, bude to mít o to výraznější chuť)
- 50g sušených brusinek
- čerstvý koriandr
Zálivka
- 25g olivového oleje
- 25g štávy z citrónu
- 25g javorového sirupu
- 1/2 čl soli
- 1/2 čl kurkumy
- 1/2 čl žlutého kari
Postup
- Dám si do trouby péct kešu oříšky nebo si je opražím na pánvi na kousku oleje.
- Mrkev si nastrouháme spolu s jablkem (používám toto struhadlo, jelikož mám ráda ten tvar nastrouhané mrkve).
- Přidám kůru z pomeranče, citrónu a lžičku česneku.
- Vhodím brusinky, opražené kešu oříšky a zaliju připravenou zálivkou (na tu jsem smíchala všechny ingredience dohromady a pořádně promíchala malou kvrdlačkou)
- Nechám v lednici odležet alespoň jednu hodinu, aby se mi chutě krásně spojily.
- Nakonec přidám čerstvě nakrájený koriandr.
Tip: Pokud máš rád echt pálivé věci, přidej si sušené nebo čerstvé chilli





[…] 🥕 Mrkvový Bomaby salát […]
[…] 🥕 Mrkvový „Bombay“ salát […]
[…] Rádi byste si udělali salát, ale čočku prostě nepozřete? Zkuste třeba tento Bombay mrkvový salát. […]