Bombay mrkvový salát



Warning: Undefined array key "ids" in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6110

Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114

Kdo mě zná, tak ví, že miluji mrkev. Kamarádi a rodina si ze mě dělají srandu, protože v jeden čas jsem měla opravdu zabarvení do oranžova. Prostě mrkvomil 🥕. Každý z nás asi zná takový ten klasický mrkvový salát ze školní jídelny. Nastrouhaná mrkev, občas jablko (svátečně) zalitá nálevem. Něco podobného se dá koupit i v Lidlu. Jakože není to nejhorší, ale…

Jednou jsem přemýšlela nad odlehčeným jídlem, co by zahrnoval mrkev a narazila jsem na internetu na indický recept mrkvového salátu. Moc mi nevyhovovaly poměry ingrediencí a některé ingredience mi chyběly anebo přebývaly. Upravila jsem si ho k obrazu svému a salát je jedním slovem dokonalý a vhodný i pro vegany.

Koření typická pro indickou kuchyni

Indie je opravdu známá pro svá koření. Někomu přijdou indická jídla moc aromatická, někdo si v nich naopak libuje. Koření typická pro indickou kuchyni jsou:

🧂skořice, šafrán, kurkuma, kardamon, římský kmín, hřebíček, fenykl, anýz, muškátový oříšek, muškátový květ, pískavice, pepř,, chilli

Asi si řeknete: „A co garam masala“? Každá indická rodina si míchá své vlastní směsi. Garam masala je jednou z nich.

Jinak ráda používám koření od Antonína. Znáte?

Tento recept se skvěle hodí jako:

🥕samostatné jídlo s opečenou bagetkou

🥕příloha ke grilovanému masu

🥕místo pomazánky na chlebík – můžeme pod něj přidat rozmačkané avokádo se špetkou chilli (pro milovníky másla, klidně máslo)

Dobrou chuť Vaše Dvě Holky z Kuchyně

Ingredience

  • 3 velké mrkve
  • 1 kyselé jablko (granny smith)
  • 1/2 skleničky opražených/upečených kešu oříšků
  • 1 1/2 čl pomerančové kůry
  • 1 1/2 čl citrónové kůry
  • 1 čl sušeného česneku (dávám sušený, jelikož čerstvý mi nedělá nejlépe, ovšem klidně dejte čerstvý, bude to mít o to výraznější chuť)
  • 50g sušených brusinek
  • čerstvý koriandr

Zálivka

  • 25g olivového oleje
  • 25g štávy z citrónu
  • 25g javorového sirupu
  • 1/2 čl soli
  • 1/2 čl kurkumy
  • 1/2 čl žlutého kari

Postup

  1. Dám si do trouby péct kešu oříšky nebo si je opražím na pánvi na kousku oleje.
  2. Mrkev si nastrouháme spolu s jablkem (používám toto struhadlo, jelikož mám ráda ten tvar nastrouhané mrkve).
  3. Přidám kůru z pomeranče, citrónu a lžičku česneku.
  4. Vhodím brusinky, opražené kešu oříšky a zaliju připravenou zálivkou (na tu jsem smíchala všechny ingredience dohromady a pořádně promíchala malou kvrdlačkou)
  5. Nechám v lednici odležet alespoň jednu hodinu, aby se mi chutě krásně spojily.
  6. Nakonec přidám čerstvě nakrájený koriandr.

Tip: Pokud máš rád echt pálivé věci, přidej si sušené nebo čerstvé chilli

3Comments

Add yours

+ Leave a Comment