🐰N.Á.D.I.V.K.A🐰



Warning: Undefined array key "ids" in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6110

Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114

Nádivka nebo také jeřábek, sekanice či svítek. Můžete ji znát i pod názvem hlavička. Víte proč? V dřívějších dobách se do nádivky přidávaly kousky z telecích hlav. Odtud toto pojmenování. Nádivka se za ta léta změnila a tradiční recepturu již málokdo používá.

Žádné pečivo, jediné, co zůstalo jsou čerstvé bylinky, divoké rostlinky a maso. Rodiny si ji upravují dle svých chutí a preferencí a ani tomu není jinak u Dvou Holek z Kuchyně. Ani my jsme nezůstaly u tradiční receptury, kde základ tvořily krupice a mléko s vajíčkem.

Nádivku jsem vždy milovala. Nejlepší nádivku dělala prababička Jiřinka, ke které jsme jezdili každých čtrnáct dní na statek. Prababička dělala nádivku i během roku, ale ta Velikonoční byla jiná, dokonalá. Vždy dávala hodně housek, kopřiv a jater. Tajemství dokonale vyvážené chuti, jak říkala prababička, bylo v poctivých a kvalitních surovinách. Tuto radu jsem si vzala k srdci a řídím se jí.

Moje nádivka je inspirovaná rodinnými recepty. Recepty z širokého okolí a mojí fantazií. Dovoluji si říct a nejen za sebe, že je opravdu výborná. Užijte si chuťovou bombu!

Uvařte si další z našich Velikonočně laděných receptů 🥕🐰

🐏 Beránek

🐰 Mazanec

🥕 Mrkvový „Bombay“ salát

Dobrou chuť Vám přejí Dvě Holky z Kuchyně

Ingredience

5 housek

6 vajec

250 ml mléka

250 ml vývaru

1 svazek petrželky

1 svazek medvědího česneku

2 stroužky česneku (2 čl sušeného česneku)

1 cibule

4 jarní cibulky

250 g uzeného masa

100 g anglické slaniny

200 g chedaru

50 g goudy

1 čl sladké papriky

1/2 čl muškátového květu

2 plátky másla

strouhanka na vysypaní formy

Jak na to

  1. Předehřejeme si troubu na 170°C a připravíme si formu, ve které budeme nádivku péct. Formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.
  2. Jako první si nakrájíme housky na kostičky a vložíme je do připravené misky. Poté přilijeme mléko, vývar a necháme housky vsáknout.
  3. Mezitím si připravíme větší misku a do ní nakrájíme medvědí česnek, cibuli, jarní cibulku a přidáme sušený česnek.
  4. Uzené maso a anglickou slaninou si nakrájíme na malé kostičky a na rozehřáté pánvi opečeme.
  5. Směs z pánve přidáme do misky s medvědím česnekem a promícháme.
  6. Oddělíme si žloutky od bílků, žloutky přimícháme rovnou do misky a bílky dáme zatím do lednice.
  7. Do misky dále přidáme muškátový květ, sladkou papriku, sůl, pepř a nastrouhaný chedar, goudu a vše společně promícháme.
  8. Bílky vyndáme z lednice, přidáme špetku soli a vyšleháme do tuha. Takto vyšlehané bílky opatrně přimícháme do směsi.
  9. Směs vložíme do připravené formy, uhladíme a poklademe plátky másla. Když máme vše hotové, vložíme nádivku do trouby a pečeme 40 – 45 minut.
  10. Po vyjmutí z trouby necháme nádivku vychladnout a servírujeme.

+ Leave a Comment