🐰N.Á.D.I.V.K.A🐰
Warning: Undefined array key "ids" in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6110
Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114
Nádivka nebo také jeřábek, sekanice či svítek. Můžete ji znát i pod názvem hlavička. Víte proč? V dřívějších dobách se do nádivky přidávaly kousky z telecích hlav. Odtud toto pojmenování. Nádivka se za ta léta změnila a tradiční recepturu již málokdo používá.
Žádné pečivo, jediné, co zůstalo jsou čerstvé bylinky, divoké rostlinky a maso. Rodiny si ji upravují dle svých chutí a preferencí a ani tomu není jinak u Dvou Holek z Kuchyně. Ani my jsme nezůstaly u tradiční receptury, kde základ tvořily krupice a mléko s vajíčkem.
Nádivku jsem vždy milovala. Nejlepší nádivku dělala prababička Jiřinka, ke které jsme jezdili každých čtrnáct dní na statek. Prababička dělala nádivku i během roku, ale ta Velikonoční byla jiná, dokonalá. Vždy dávala hodně housek, kopřiv a jater. Tajemství dokonale vyvážené chuti, jak říkala prababička, bylo v poctivých a kvalitních surovinách. Tuto radu jsem si vzala k srdci a řídím se jí.
Moje nádivka je inspirovaná rodinnými recepty. Recepty z širokého okolí a mojí fantazií. Dovoluji si říct a nejen za sebe, že je opravdu výborná. Užijte si chuťovou bombu!
Uvařte si další z našich Velikonočně laděných receptů 🥕🐰
🐏 Beránek
🐰 Mazanec
Dobrou chuť Vám přejí Dvě Holky z Kuchyně
Ingredience
5 housek
6 vajec
250 ml mléka
250 ml vývaru
1 svazek petrželky
1 svazek medvědího česneku
2 stroužky česneku (2 čl sušeného česneku)
1 cibule
4 jarní cibulky
250 g uzeného masa
100 g anglické slaniny
200 g chedaru
50 g goudy
1 čl sladké papriky
1/2 čl muškátového květu
2 plátky másla
strouhanka na vysypaní formy
Jak na to
- Předehřejeme si troubu na 170°C a připravíme si formu, ve které budeme nádivku péct. Formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.
- Jako první si nakrájíme housky na kostičky a vložíme je do připravené misky. Poté přilijeme mléko, vývar a necháme housky vsáknout.
- Mezitím si připravíme větší misku a do ní nakrájíme medvědí česnek, cibuli, jarní cibulku a přidáme sušený česnek.
- Uzené maso a anglickou slaninou si nakrájíme na malé kostičky a na rozehřáté pánvi opečeme.
- Směs z pánve přidáme do misky s medvědím česnekem a promícháme.
- Oddělíme si žloutky od bílků, žloutky přimícháme rovnou do misky a bílky dáme zatím do lednice.
- Do misky dále přidáme muškátový květ, sladkou papriku, sůl, pepř a nastrouhaný chedar, goudu a vše společně promícháme.
- Bílky vyndáme z lednice, přidáme špetku soli a vyšleháme do tuha. Takto vyšlehané bílky opatrně přimícháme do směsi.
- Směs vložíme do připravené formy, uhladíme a poklademe plátky másla. Když máme vše hotové, vložíme nádivku do trouby a pečeme 40 – 45 minut.
- Po vyjmutí z trouby necháme nádivku vychladnout a servírujeme.
[…] 🐰Nádivka […]