Go Back

Špenátové rizoto

Anežka
Rychlé špenátové, krémové rizoto s opraženou slaninkou. Miluji rychlá jídla a tohle rizoto patří mezi ně. S využitím Thermomixu je to skoro bez námahy.
Course hlavní chod
Servings 4 porce

Ingredients
  

  • 1 střední cibule, šalotka
  • 50 g prosciutta cruda/slaniny na kostičky
  • 20 ml olivového oleje
  • 150 g mraženého špenátu rozmraženého
  • 300 g rýže arborio
  • 50 ml bílého vína
  • 700 ml vody
  • 1 čl soli
  • 20 g másla
  • 30 g parmazánu

Instructions
 

Thermomix v akci

  • Do mixovací nádoby vložíme cibuli a rozmixujeme ji. Volím rychlost 5 na cca 5 vteřin. Cibuli setřeme ze stran nádoby pomocí stěrky.
  • Přidáme olivový olej a restujeme. (2 minuty/120°C/rychlost 1)
  • Přidáme špenát a rozmixujeme opět rychlostí 5/5 vteřin. Setřeme stěrkou.
  • Vhodíme rýži, vyndáme z víka odměrku a restujeme. (3min/120°C/rychlost 1)
  • Přilijeme bílé víno a po dobu 1 minuty necháme odpařit (100°C/rychlost 1)
  • Přidáme vodu a sůl, vložíme odměrku do víka a vaříme 14 minut, 100°C na rychlost 1.
  • Nakonec vhodíme máslo a parmazán. Promícháme už jen stěrkou a podáváme. Rizoto je možno přiklopit a nechat ještě pár minut dojít.

Pánev/Hrnec

  • Stejný postup budeme aplikovat i v případě přípravy pokrmu na pánvi/v hrnci.
  • Zde jen musíme pravidelně promíchávat, aby nedošlo k připálení. Pokud bude rizoto tvrdší, je potřeba podlévat vodou.
Keyword rizoto, špenát