Špenátové rizoto
Anežka
Rychlé špenátové, krémové rizoto s opraženou slaninkou. Miluji rychlá jídla a tohle rizoto patří mezi ně. S využitím Thermomixu je to skoro bez námahy.
- 1 střední cibule, šalotka
- 50 g prosciutta cruda/slaniny na kostičky
- 20 ml olivového oleje
- 150 g mraženého špenátu rozmraženého
- 300 g rýže arborio
- 50 ml bílého vína
- 700 ml vody
- 1 čl soli
- 20 g másla
- 30 g parmazánu
Thermomix v akci
Do mixovací nádoby vložíme cibuli a rozmixujeme ji. Volím rychlost 5 na cca 5 vteřin. Cibuli setřeme ze stran nádoby pomocí stěrky.
Přidáme olivový olej a restujeme. (2 minuty/120°C/rychlost 1)
Přidáme špenát a rozmixujeme opět rychlostí 5/5 vteřin. Setřeme stěrkou.
Vhodíme rýži, vyndáme z víka odměrku a restujeme. (3min/120°C/rychlost 1)
Přilijeme bílé víno a po dobu 1 minuty necháme odpařit (100°C/rychlost 1)
Přidáme vodu a sůl, vložíme odměrku do víka a vaříme 14 minut, 100°C na rychlost 1.
Nakonec vhodíme máslo a parmazán. Promícháme už jen stěrkou a podáváme. Rizoto je možno přiklopit a nechat ještě pár minut dojít.
Pánev/Hrnec
Stejný postup budeme aplikovat i v případě přípravy pokrmu na pánvi/v hrnci.
Zde jen musíme pravidelně promíchávat, aby nedošlo k připálení. Pokud bude rizoto tvrdší, je potřeba podlévat vodou.