Go Back

Slané profiterolky

Anežka
Nemusí být vše nasladko. Tyhle slané profiterolky jsou mňamózní a vždy se po nich zapráší.
Course pečivo

Ingredients
  

  • 150 ml vody
  • 100 ml mléka
  • 70 g másla
  • 1/2 čl soli
  • 150 g hladké mouky
  • 200 g Goudy
  • 4 vejce
  • 1/4 čl sušeného rozmarýnu
  • 1/4 čl sušeného tymiánu
  • 1/4 čl sušeného česneku

Instructions
 

  • Připravíme si odpalované těsto. Vodu, mléko a máslo spolu se solí přivedeme k varu. Poté nasypeme mouku a na chvíli odstavíme. Řádně promícháme, vrátíme na sporák a za stáleho míchání přihříváme hmotu cca 1-2minuty.
  • Poté hmotu dáme do mísy a zapracuje sýr spolu s kořením (cca 2 vrchovaté lžíce si dáme stranou na posypání).
  • Vpracujeme 4 celá vejce a mícháme dokud nevznikne dokonale hladké těsto.
  • Ihned těsto přendáme do sáčku se špičkou (nejlépe hladkou) a na plech tvoříme hromádku o velikosti cca 3cm.
  • Potřeme je vejcem, posypeme odloženým sýrem a pečeme cca 20 minut v předem rozehřáté troubě na 200°C (NEOTVÍRÁME TROUBU!!!!!!). Když profiterolky chytnou barvu, pootevřeme troubu, tím vypustíme páru a pak dle potřeby můžeme profiterolky dopéct (5 - 10 minut)
  • Finální profiterolky by měly být na povrchu jemně křupavé a uvnitř měkké a vláčné. Neměli by mazat.
Keyword profiterolky, sýr