Go Back

Povidloň od tety Hany

Chcete ochutnat ten pravý a nefalšovaný Povidloň, který má velkou tradici v Jižních Čechách? Tento rodinný recept je opravdu jednoduchý, chuťově dokonalý a dokonce i cukru tam moc není. Propojení chutí těsta, povidel a tvarohu je jednoduše řečeno dokonalé.
Prep Time 20 minutes
Cook Time 40 minutes
Course Dessert, Dezert, Snídaně
Servings 1 plech

Ingredients
  

  • 1/4 l vody
  • 15 dkg sádla
  • 150 g hladké mouky
  • 6 celých vajec
  • 1 kg plnotučného tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 500 ml šlehačky ke šlehání
  • 500 g švestkových povidel
  • rum na zředění povidel

Instructions
 

  • Do většího rendlíku nalijeme vodu, přidáme sádlo a přivedeme vodu k varu.
  • Když se nám voda začne vařit přidáme hladkou mouku a pořádně mícháme.
  • Vznikne nám hladké těsto, které se nám nesmí lepit ke stěnám.
  • Těsto dáme vychladnout a mezi tím si připravíme do skleničky vajíčka.
  • Dáme si rozehřát troubu na 180°C a připravíme si dva plechy, které vymažeme sádlem a vylijeme studenou vodou.
  • Do zchladlého těsta mixérem přimícháme celá vajíčka. Mělo by nám vzniknout hladké tekuté těsto.
  • Těsto vlijeme na připravené plechy, taky aby jsme měli dvě stejné placky, které dáme péct na 20 minut. ZÁKAZ OTEVÍRÁNÍ TROUBY!
  • Po upečení vyndáme plechy z trouby a necháme vychladnout.
  • V misce si rozmícháme povidla s trochou rumu, aby se nám lépe nanášela na těsto.
  • Do druhé misky dáme tvaroh, vyšlehanou šlehačku, vanilkový cukr a vše zlehka promícháme.
  • Na vychladlé placky dáme vrstvu povidel, na které dáme vrstvu tvarohu a přikryjeme druhou placku.
  • Dáme Povidloň na hodinu do lednice a poté můžeme z vesela papat.
Keyword Povidla, Povidloń, šlehačka, tvaroh