Nejprve si předehřejeme troubu na 150°C. Poté vlijeme bílky do šlehače a přidáme špetku soli, aby se nám bílky lépe vyšlehaly. Když jsou bílky lehce vyšlehané, začneme opatrně přišlehávat cukr. Musíme si dávat pozor, aby jsme ho tam nedaly moc rychle, jinak nám bílky spadnou a musíme vše začít dělat znovu. Když přišleháme všechen cukr, vznikne nám lesklá pevná sněhová hmota, která nám bude tvořit špičky. Snížíme otáčky, přisypeme solamyl a přilijeme jablečný nebo vinný ocet.
Vyndáme si plech a položíme na něj pečící papír, na který si můžeme nakreslit kruh zhruba o průměru 20 cm. Troubu ztlumíme na 120°C. Sněhovou hmotu opatrně přendáme na pečící papír a začneme modelovat kruh. Pavlova by měla být uprostřed nižší a ze stran by měla být nepravidelná a vyvýšená. Může nám to připomínat sněhovou horu, sukni baletky nebo sopku. Takže můžete dát prostor své fantazii, protože zde se meze nekladou.
Poté, co dotvoříme sněhovou hmotu, vložíme Pavlovu do předehřáté trouby a necháme 80 minut péct. Během pečení za žádnou cenu troubu neotvíráme, jinak nám může Pavlova spadnout. Po upečení Pavlovu necháme v troubě až do úplného vychladnutí. Já jí tam nechávám klidně až do druhého dne. U tohohle receptu se vyplatí být trpělivý, pak to totiž stojí za to.
Když už přijde chvíle, kdy chceme Pavlovu ukázat světu, tak jí ještě nazdobíme. Vyšleháme šlehačku, kterou doporučuji koupit více procentní a šlehat do té doby, než nám bude vytvářet špičky a nebude vodnatá. Poté, co je šlehačka vyšlehaná, tak ji dáme na Pavlovu a přidáme maliny. Pocukrujeme a užíváme si to blaho v puse.