Mechová bublanina
Anežka
U nás v rodině je nejoblíbenější tato mechová. Děláme ji nejčastěji z třešní, ale vynikající je i s jahodami, potažmo s meruňkami. Já mám teda bublaninu spjatou pouze s třešněmi, ale chutím se meze nekladou. Pokud tam budete chtít naházet švestky, šup tam s nimi.
- 300 g másla
- 240 g pískového cukru
- 6 vajec
- 360 g polohrubé mouky
- 1 1/4 sáčku vanilkového pudinku
- 150 ml mléka
- 3/4 PRDOPE
- citronová kůra
- třešně, višně, jahody podle chuti a libosti
Máslo, cukr a žloutky ušleháme do hustého krému. Přihodíme citronovou kůru.
Poté po lžících zašleháme mouku předem smíchanou s PRDOPE a vanilkovým pudinkem.
Mezi lžícema přiléváme mléko.
Když máme těsto, vypneme robota a v jiné míse si ušleháme bílky spolu se špetkou soli. Když misku otočíme vzhůru nohama bílky nesmějí téct.
Pomalu vmícháme bílky do hotového těsta.
předehřejeme si troubu na 170°C a vysypeme si plech - já vykládám pečícím papírem :-).
Nalijeme na připravený plech těsto a posypeme ovocem. Opravdu ovocem nešetříme, čím více, tím lépe. Bublanina je pak opravdu mechová a šťavnatá.
Pečeme na 170°C cca 40 minut.
Keyword bublanina, jahody, třešně, višně