Go Back

Babiččina bábovka

Anežka
Bábovka od babičky. Kyprá, voňavá a rychlá.
Course Dezert, Snídaně

Ingredients
  

  • 1 Hera
  • 1 měkký tvaroh ve vaničce
  • 250 g cukr písek
  • 300 g polohrubé mouky
  • 4 vejce
  • 1 PRDOPE prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 pl rumu
  • 2 pl vaječňáku můžete/nemusíte, já spíše nedávám

kakaová část bábovky

  • 1 pl rumu
  • 1 pl zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 pl kakaa holandského ne Granko

další možné ingredience

  • oříšky, kousky čokolády

Instructions
 

  • Oddělíme si bílky od žloutků. Bílky schováme a žloutky společně Herou, vanilkovým cukrem a cukrem krupice utřeme do krásné pěny. Já to netřu růčo, ale vše dám do robota a 10minut šlehám.
  • Pak přihodíme tvaroh a alkoholové přísady a necháme ještě chvilinku šlehat, než se to pořádně promíchá. Přisypeme opatrně mouku spolu s PRDOPE.
  • Těsto dám stranou a vedle si vyšlehám z bílků tuhý sníh.
  • Když máme vyšleháno, opatrně polehoučku vmícháme sníh do vzniklého těsta.
  • Vymažeme si formu tukem (já používám olej ve spreji, babička jede postaru máslem) a vysypeme moukou (hrubou nebo polohrubou potažmo krupicí).
  • Pokud chceme dělat pouze bílou bábovku, vlijeme takto těsto do formy. Pokud se vrhneme na dvoubarevnou, tak půlku těsta nalijeme do formy a do druhé části těsta vmícháme kakaovou část a vlijeme na bílé těsto již ve formě.
  • Pečeme v předem vyhřáté troubě. Prvních 10 minut při 200°C a dalších cca 60 minut při 175°C.
  • Musíme vyzkoušet časy a teploty. Každá trouba peče jinak. Toto nastavení je spíše na novější trouby. Starší jsme si osvědčily, že pečou víc.
Keyword bábovka, ke kávě, snídaně