Go Back

Andělský rebarborový koláč

Anežka
Mokrý, lehce nakyslý s mírně křupavou krustičkou. To je reveňový (rebarborový) andělský koláč.
Course Dezert

Ingredients
  

Rebarborová náplň

  • 500 g rebarbory
  • 80 g cukru krupice
  • 1/2 hrnku vody

Těsto

  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 12 g vanilkového cukru
  • 1 PRDOPE (prášek do pečiva)
  • 3 žloutky
  • 185 ml oleje
  • 55 ml mléka
  • 45 g zakysané smetany

Sníh (andělská peřinka)

  • 3 bílky
  • 50 g moučkového cukru
  • špetka soli

Instructions
 

Rebarborová náplň

  • Rebarboru oloupeme, nakrájíme na špalíčky 1,5-2cm dlouhé, vložíme do hlubší pánve, přikryjeme pokličkou a cca 10 minut dusíme do mírného změknutí.
  • Poté slijeme vodu, zasypeme 5 lžícemi cukru a promícháme.

Těsto

  • V míse smícháme všechny ingredience na těsto.
  • Těsto vlijeme do koláčové formy. Nakydáme rovnoměrně rebarborovou náplň a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180°-200°C cca 20 minut.

Andělská peřinka

  • Mezitím si vyšleháme z bílků a cukru moučka tuhý sníh.

Dokončení

  • Po 20 minutách pečení rozetřeme na koláč sníh a dáme na 10 minut doopéct. Peřinka by měla mírně zhnědnout.
  • Po zchladnutí podáváme. Můžeme posypat moučkovým cukrem.
Keyword koláč, rebarbora, reveň