Svíčková


Svíčková je zamilované jídlo mého dětství. I když se přiznám, že ještě víc jsem milovala rajskou omáčku s knedlíkem. Moc dobře si vzpomínám, že nás táta jako malé s bráškou bral do jedné nejmenované restaurace v Hrusicích.

Vařili tam tu nejlepší svíčkovou a rajskou no a my s bráchou jsme závodili, kdo to všechno rychleji sní.  A porce to byli obrovské – osm houskových knedlíků, tři plátky masa a omáčka. Táta z nás měl vždycky legraci a raději si nic k jídlu neobjednával, protože se nejednou stalo, že jsme to nesnědli.

Byla to naše každoměsíční tradice a moc nás to bavilo. Opravdu moc ráda na toto období vzpomínám a ještě doteď občas s bráchou pořádáme závody  „Svíčková vs. Rajská“.

S láskou Vaše Anežka

 

Svíčková

Chcete si uvařit tu nejsmetanovější svíčkovou? A nevíte jak na ní? Tak si ji uvařte podle mého rodinného receptu.
Prep Time 45 minutes
Cook Time 2 hours 30 minutes
Course hlavní chod, hlavní jídlo, večeře
Servings 10 porcí

Ingredients
  

  • 1 kg hovězího masa (falešná svíčková, hřbet)
  • 2 l hovězího vývaru
  • 1/2 většího celeru
  • 3 ks mrkve
  • 2 ks petržele
  • 1 ks větší cibule
  • 1 pl plnotučné hořčice
  • 2 pl octa
  • 3 pl cukru nebo karamelu
  • 250 ml smetany ke šlehání (jíška)
  • 4 pl hladké mouky (jíška)
  • sůl
  • pepř

Instructions
 

  • Vezmeme si maso, osolím ho a opepříme.
  • Ve větším hrnci si necháme rozehřát sádlo a když je rozehřáté, tak na něm maso ze všech stran opečeme.
  • Maso vyjmeme z kastrolu a dáme na stranu.
  • Do kastrolu přidá lžíci sádla, nakrájenou cibulku a kořenovou zeleninu. Vše opečeme dozlatova.
  • Poté přidáme hořčici, cukr nebo karamel a opět opečeme.
  • Vrátíme maso do kastrolu, zalijeme hovězím vývarem a necháme cca 2 hodiny vařit do změknutí masa.
  • Když je maso uvařené, vyjmeme ho i se zeleninou a dáme na stranu.
  • Zeleninu rozmixujeme a přidáme zpět do omáčky. Kdo chce čistou smetanovou omáčku, tak zeleninu nepřidává.
  • Dále do omáčky přimícháme rozmíchanou smetanu s moukou a případně dochutíme.
  • Ještě lehce necháme projít varem a omáčka je hotová.
  • Maso nakrájíme na plátky, přidáme houskový knedlík, omáčku, brusinky, citrón a můžeme dlabat. Dobrou chuť!
Keyword brusinky, jelení svíčková, smetana, svíčková

 

+ There are no comments

Add yours

Recipe Rating