Svíčková

Svíčková je zamilované jídlo mého dětství. I když se přiznám, že ještě víc jsem milovala rajskou omáčku s knedlíkem. Moc dobře si vzpomínám, že nás táta jako malé s bráškou bral do jedné nejmenované restaurace v Hrusicích.
Vařili tam tu nejlepší svíčkovou a rajskou no a my s bráchou jsme závodili, kdo to všechno rychleji sní. A porce to byli obrovské – osm houskových knedlíků, tři plátky masa a omáčka. Táta z nás měl vždycky legraci a raději si nic k jídlu neobjednával, protože se nejednou stalo, že jsme to nesnědli.
Byla to naše každoměsíční tradice a moc nás to bavilo. Opravdu moc ráda na toto období vzpomínám a ještě doteď občas s bráchou pořádáme závody „Svíčková vs. Rajská“.
S láskou Vaše Anežka

Svíčková
Ingredients
- 1 kg hovězího masa (falešná svíčková, hřbet)
- 2 l hovězího vývaru
- 1/2 většího celeru
- 3 ks mrkve
- 2 ks petržele
- 1 ks větší cibule
- 1 pl plnotučné hořčice
- 2 pl octa
- 3 pl cukru nebo karamelu
- 250 ml smetany ke šlehání (jíška)
- 4 pl hladké mouky (jíška)
- sůl
- pepř
Instructions
- Vezmeme si maso, osolím ho a opepříme.
- Ve větším hrnci si necháme rozehřát sádlo a když je rozehřáté, tak na něm maso ze všech stran opečeme.
- Maso vyjmeme z kastrolu a dáme na stranu.
- Do kastrolu přidá lžíci sádla, nakrájenou cibulku a kořenovou zeleninu. Vše opečeme dozlatova.
- Poté přidáme hořčici, cukr nebo karamel a opět opečeme.
- Vrátíme maso do kastrolu, zalijeme hovězím vývarem a necháme cca 2 hodiny vařit do změknutí masa.
- Když je maso uvařené, vyjmeme ho i se zeleninou a dáme na stranu.
- Zeleninu rozmixujeme a přidáme zpět do omáčky. Kdo chce čistou smetanovou omáčku, tak zeleninu nepřidává.
- Dále do omáčky přimícháme rozmíchanou smetanu s moukou a případně dochutíme.
- Ještě lehce necháme projít varem a omáčka je hotová.
- Maso nakrájíme na plátky, přidáme houskový knedlík, omáčku, brusinky, citrón a můžeme dlabat. Dobrou chuť!
+ There are no comments
Add yours