Mrkvovo jablečné řezy



Warning: Undefined array key "ids" in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6110

Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114

Mrkev, jablko a citrón. Kdo mě zná, tak chápe. V jednu dobo jsem byla dokonce oranžová (teda stále jsem taková do oranžova). A citrón můžu momentálně opravdu ke všemu. Dokonce i do kafe – ale to jen při nouzových stavech :-).

Mrkvové dorty, buchty a tyhle řezy jsou pro mne vděčným dezertem ke kávě. Jsou vláčné a prostě dobré. Těmhle řezům dodává punc ještě mascarponový krém, jak jinak než s citrónem. Myslím, že je to vhodný dezert do všech ročních období, už jen z důvodu jeho variabilnosti. Můžeme si ho přizpůsobit, aby byl letní a svěží, ale též můžeme přidat perníkové koření, vyměnit jablka za dýni nebo mrkev za dýni a máme ho skvěle podzimo-zimně laděný.

V případě přípravy těchto řezů jsem použila svého věrného pomocníka v kuchyni – Thermomix. Pokud ho nemáte, nezoufejte. Řezy si můžeme připravit i s obyčejným kuchyňským robotem, anebo růčo.

Určitě dejte vědět, která varianta u vás vyhrává.

Dobrou chuť Vám přejí Dvě holky z kuchyně.

Ingredience

Těsto

25 gramů vlašských ořechů

25 gramů mandlí

135g mrkve

135g jablek

4 vejce

150g slunečnicového oleje

200g třtinového cukru

340g hladké mouky (špaldové hladké mouky)

1čl jedlé sody

2čl cejlonské skořice

špetka soli

Krém

150g cukru (pokud používáte Thermomix, tak krystal, pokud ne, tak moučku)

1čl domácího vanilkového cukru nebo 1PL kupovaného

250g mascarpone

250g Philadelphia

1PL citrónové šťávy (pro opravdu milovníky citrónu 2PL)

1PL sušené citrónové kůry (plus ještě na posypání)

Postup

  1. Do mixovací nádoby vložíme ořechy a 5 vteřin sekáme na rychlost 5. Nasekané ořechy přendáme do misky a odložíme stranou.
  2. Předehřejeme si troubu na 180°C.
  3. Do mixovací nádoby vložíme mrkev a jablka, sekáme 6 vteřin rychlostí 6.
  4. Poté přidáme zbytek ingrediencí na těsto (vejce, olej, cukr, mouku, sodu, skořici, sůl a nasekané ořechy a za pomoci stěrky, kterou vložíme přes otvor do mixovací nádoby mícháme 30 vteřin rychlostí 4.
  5. Plech si vyložíme pečícím papírem, já pekla na plechu o rozměrech cca 24cmx32cm. Těsto nalijeme na plech a uhladíme pomocí stěrky. Pečeme cca 45 minut na 180°C.
  6. Poté vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout. Vychladlé překrojíme podélně na půl
  7. Teď přijde na řadu krém. Do čisté a suché mixovací nádoby vložíme oba cukry a meleme cca 25 sekund rychlostí 10.
  8. Nasadíme metličku. přidáme mascarpone, Philadelphii a citrónovou šťávu. Mícháme 25 vteřin rychlostí 4.
  9. Přidáme polévkovou lžíci sušené kůry a 10 vteřin mícháme na rychlost 3.
  10. Vyjmeme metličku a půlkou krému potřeme spodní část překrojeného korpusu. Dáme na ní horní část a tu přetřeme zbytkem krému. Vrch ještě posypeme sušenou citrónovou kůrou.
  11. Takto připravené nakrájíme na čtverečky a necháme odležet v chladu. Nejlépe do druhého dne. Řezy lépe nasáknou krém a nebudou suché.

Tip: pokud nevlastníte Thermomix, tak v receptu použijte mixér na nasekání, struhadlo na mrkev a jablka a kuchyňského robota na přípravu krému, potažmo klidně i těsta

+ Leave a Comment