Zdenčin chleba a čerstvý farmářský sýr



Warning: Undefined array key "ids" in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6110

Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114
Jump to Recipe

Recept na tento chléb a sýr, jsem dostala od kamarádky Zdeničky, kterou jsem měla možnost poznat na jednom víkendu, který byl zaměřený na sběr bylinek, pečení chleba, výroby sýrů a ochutnávky likérů.

Řeknu Vám, Zdenka je opravdu na svém místě a poslouchat jak dennodenně využívá dary přírody je neuvěřitelné. Člověk si pak uvědomí, že opravdu nic nepotřebuje a vše má pod nosem.

Kromě chleba jsme se naučili i výrobě vlastního čerstvého sýra a spousty dalších vychytávek. Moc ráda jsem Zdenku poslouchala a okoukávala její know how, co se vaření týče. Naučila jsem se založit i vlastní kvásek, což je super, ale o tomto tento recept nebude. Tenhle chleba je drožďový a více dostupný. (Ne každý se chce trápit s domácím kváskem).

Výroba domácích sýrů, tak to Vám povím, to byla alchymie 😆. Trošku jsem se ztrácela v tom, zda je to stále o kuchyni a nebo jsme v „chemické“ laboratoři. Nebojte, žádnou chemii chemii jsme nepoužívali, jednalo se o speciální kultury k výrobě sýrů. Sýry jsou vynikající a ve finále to není nic složitého. Jen se musí dodržovat daný postup a mít kvalitní mléko. To je základ.

Celý víkend byl pro mne velice obohacující a já se přiučila, mimo výše zmíněného, i o mých srdci blízkých bylinkách. To byste nevěřili jaké veledary přírody nám rostou pod nosem. Proto se můžete těšit na bylinkou smršť plnou informací.

Ke chlebu se skvěle hodí i tyto naše recepty 🍞

Vajíčkovka

Česneková

Guacamole

Nejste příznivci chleba? Udělejte si bagetku dle Dvou Holek 🥖

Bagetka

Vaše Dvě Holky z Kuchyně

Čerstvý farmářský sýr od Zdeničky

Vynikající domácí farmářský sýr. Základem je kvalitní mléko a pár přísad, které v normálním krámu nepořídíte. Vyrobte si sýr z kvalitních surovin dle vašeho gusta.
Prep Time 1 hour
Cook Time 2 hours 30 minutes
Servings 5 porcí sýra

Ingredients
  

  • 5 l čerstvého mléka od farmáře
  • na špičku nože mezofilní kultury BETA
  • 3/4 čl syřidla
  • 1 hlavička česneku
  • 2 ks čerstvé chilli papričky
  • 2 pl koriandru
  • sůl
  • pepř
  • 5 – 10 košíčků na sýry
  • 1 teploměr

Instructions
 

  • Mléko vylijeme z lahví do kastrolu a zahřejeme na 30°C.
  • Když nám teplota dosáhne 30°C zaočkujeme (přidáme) mezofilní kulturou BETA, promícháme a necháme pod pokličkou v klidu 30 minut zrát.
  • Mezi tím si připravíme syřidlo. Syřidla by mělo být takové množství, aby sražení bylo ukončeno do 50 minut. My používáme syřidlo CHYMAX.
  • Syřidlo vmícháme do mléka, které má teplotu 30°C. (Před přidáním syřidla si zkontrolujeme teplotu mléka, pokud teplota klesla pod 30°C, opět mléko zahřejeme, aby teplota byla přesných 30.) Přikryjeme opět pokličkou a necháme 50 minut srážet.
  • Když nám doba uběhne, tak vezmeme dortový dlouhý nůž a syřeninu (vzniklá hmota z mléka po přidání syřidla) nakrajíme na kostky 2×2 cm.
  • Pomalu mícháme a překrajujeme větší kousky. Překrajování trvá cca 20 minut. je dobré si na to vzít plochou velkou lžíci a krájet přes ní. Vždy nabereme syřeninu a hledáme velké kousky, které překrajujeme. Výsledkem by měly být opravdu mini kousíčky.
  • Takto hotovou syřeninu slijeme přes cedník. Oddělíme syrovátku od sýra. Syrovátku si necháváme a buď jí pijeme nebo užíváme jako oplach na obličej.
  • Sýr z cedníku přendám do misky. Přidáme bylinky, koření a vše pořádně promícháme.
  • Nandáme směs tak do půlky mističek na sýry a necháme odkapávat na nějakém tácu. Párkrát za den obratíme. Zrání sýru trvá 24 hodin při teplotě 22°C.
  • Poté si už jen dopřejte to lahodné propojení chutí s domácím chlebíkem.
Keyword farmářský sýr

Chléb od Zdeničky

Anezka
Vynikající chléb z droždí. V tomto případě si nemusíte zakládat domácí žitný kvásek, postačí droždí z krámu. Je vynikající.
Prep Time 2 hours
Cook Time 40 minutes

Ingredients
  

  • 300 g hladké mouky
  • 300 ml vody
  • 18 g čerstvého droždí
  • 150 g žitné mouky
  • 12 g soli
  • 5 g kmínu
  • 1 pl octu
  • 2 pl oleje

Instructions
 

  • Nejprve si rozmícháme ve větší míse hladkou mouku s vodou a uděláme kašičku.
  • V hrnečku si rozmícháme droždí se lžící vody a dáme stranou odpočívat.
  • Do připravené kašičky přidáme žitnou mouku, sůl, kmín, ocet, olej a směs z hrníčku.
  • Vše vypracujeme v hladké těsto, které necháme 60 min kynout.
  • Po uplynutí těsto vyndáme. Zapracujeme ho a vložíme do ošatky, ve které máme čistou utěrku vysypanou moukou.
  • Těsto zabalíme a necháme 60 minut kynout na teplém a klidném místě.
  • Mezi tím si dáme předehřát troubu i s mísou z varného skla na 250°C.
  • Když nám těsto krásně vykyne, vyndáme mísu i s víkem z trouby a těsto do něj vložíme, nařežeme, přikryjeme víkem a dáme péct na 15 minut.
  • Po 15 minutách stáhneme teplotu na 200°C a sundáme víko. Pečeme 25 minut.
  • Chléb poznáme, že je upečený tak, že nám na poklep bude zvonit.
  • Poté už jen stačí orosit vodou a nechat vychladnout.
Keyword chleba, droždí

+ There are no comments

Add yours

Recipe Rating