Zdenčin chleba a čerstvý farmářský sýr

Warning: Undefined array key "ids" in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6110
Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114
Jump to Recipe
Recept na tento chléb a sýr, jsem dostala od kamarádky Zdeničky, kterou jsem měla možnost poznat na jednom víkendu, který byl zaměřený na sběr bylinek, pečení chleba, výroby sýrů a ochutnávky likérů.

Řeknu Vám, Zdenka je opravdu na svém místě a poslouchat jak dennodenně využívá dary přírody je neuvěřitelné. Člověk si pak uvědomí, že opravdu nic nepotřebuje a vše má pod nosem.

Kromě chleba jsme se naučili i výrobě vlastního čerstvého sýra a spousty dalších vychytávek. Moc ráda jsem Zdenku poslouchala a okoukávala její know how, co se vaření týče. Naučila jsem se založit i vlastní kvásek, což je super, ale o tomto tento recept nebude. Tenhle chleba je drožďový a více dostupný. (Ne každý se chce trápit s domácím kváskem).

Výroba domácích sýrů, tak to Vám povím, to byla alchymie 😆. Trošku jsem se ztrácela v tom, zda je to stále o kuchyni a nebo jsme v „chemické“ laboratoři. Nebojte, žádnou chemii chemii jsme nepoužívali, jednalo se o speciální kultury k výrobě sýrů. Sýry jsou vynikající a ve finále to není nic složitého. Jen se musí dodržovat daný postup a mít kvalitní mléko. To je základ.

Celý víkend byl pro mne velice obohacující a já se přiučila, mimo výše zmíněného, i o mých srdci blízkých bylinkách. To byste nevěřili jaké veledary přírody nám rostou pod nosem. Proto se můžete těšit na bylinkou smršť plnou informací.
Ke chlebu se skvěle hodí i tyto naše recepty 🍞
Nejste příznivci chleba? Udělejte si bagetku dle Dvou Holek 🥖
Vaše Dvě Holky z Kuchyně

Čerstvý farmářský sýr od Zdeničky
Ingredients
- 5 l čerstvého mléka od farmáře
- na špičku nože mezofilní kultury BETA
- 3/4 čl syřidla
- 1 hlavička česneku
- 2 ks čerstvé chilli papričky
- 2 pl koriandru
- sůl
- pepř
- 5 – 10 košíčků na sýry
- 1 teploměr
Instructions
- Mléko vylijeme z lahví do kastrolu a zahřejeme na 30°C.
- Když nám teplota dosáhne 30°C zaočkujeme (přidáme) mezofilní kulturou BETA, promícháme a necháme pod pokličkou v klidu 30 minut zrát.
- Mezi tím si připravíme syřidlo. Syřidla by mělo být takové množství, aby sražení bylo ukončeno do 50 minut. My používáme syřidlo CHYMAX.
- Syřidlo vmícháme do mléka, které má teplotu 30°C. (Před přidáním syřidla si zkontrolujeme teplotu mléka, pokud teplota klesla pod 30°C, opět mléko zahřejeme, aby teplota byla přesných 30.) Přikryjeme opět pokličkou a necháme 50 minut srážet.
- Když nám doba uběhne, tak vezmeme dortový dlouhý nůž a syřeninu (vzniklá hmota z mléka po přidání syřidla) nakrajíme na kostky 2×2 cm.
- Pomalu mícháme a překrajujeme větší kousky. Překrajování trvá cca 20 minut. je dobré si na to vzít plochou velkou lžíci a krájet přes ní. Vždy nabereme syřeninu a hledáme velké kousky, které překrajujeme. Výsledkem by měly být opravdu mini kousíčky.
- Takto hotovou syřeninu slijeme přes cedník. Oddělíme syrovátku od sýra. Syrovátku si necháváme a buď jí pijeme nebo užíváme jako oplach na obličej.
- Sýr z cedníku přendám do misky. Přidáme bylinky, koření a vše pořádně promícháme.
- Nandáme směs tak do půlky mističek na sýry a necháme odkapávat na nějakém tácu. Párkrát za den obratíme. Zrání sýru trvá 24 hodin při teplotě 22°C.
- Poté si už jen dopřejte to lahodné propojení chutí s domácím chlebíkem.

Chléb od Zdeničky
Ingredients
- 300 g hladké mouky
- 300 ml vody
- 18 g čerstvého droždí
- 150 g žitné mouky
- 12 g soli
- 5 g kmínu
- 1 pl octu
- 2 pl oleje
Instructions
- Nejprve si rozmícháme ve větší míse hladkou mouku s vodou a uděláme kašičku.
- V hrnečku si rozmícháme droždí se lžící vody a dáme stranou odpočívat.
- Do připravené kašičky přidáme žitnou mouku, sůl, kmín, ocet, olej a směs z hrníčku.
- Vše vypracujeme v hladké těsto, které necháme 60 min kynout.
- Po uplynutí těsto vyndáme. Zapracujeme ho a vložíme do ošatky, ve které máme čistou utěrku vysypanou moukou.
- Těsto zabalíme a necháme 60 minut kynout na teplém a klidném místě.
- Mezi tím si dáme předehřát troubu i s mísou z varného skla na 250°C.
- Když nám těsto krásně vykyne, vyndáme mísu i s víkem z trouby a těsto do něj vložíme, nařežeme, přikryjeme víkem a dáme péct na 15 minut.
- Po 15 minutách stáhneme teplotu na 200°C a sundáme víko. Pečeme 25 minut.
- Chléb poznáme, že je upečený tak, že nám na poklep bude zvonit.
- Poté už jen stačí orosit vodou a nechat vychladnout.





+ There are no comments
Add yours