Go Back

Čerstvý farmářský sýr od Zdeničky

Vynikající domácí farmářský sýr. Základem je kvalitní mléko a pár přísad, které v normálním krámu nepořídíte. Vyrobte si sýr z kvalitních surovin dle vašeho gusta.
Prep Time 1 hour
Cook Time 2 hours 30 minutes
Servings 5 porcí sýra

Ingredients
  

  • 5 l čerstvého mléka od farmáře
  • na špičku nože mezofilní kultury BETA
  • 3/4 čl syřidla
  • 1 hlavička česneku
  • 2 ks čerstvé chilli papričky
  • 2 pl koriandru
  • sůl
  • pepř
  • 5 - 10 košíčků na sýry
  • 1 teploměr

Instructions
 

  • Mléko vylijeme z lahví do kastrolu a zahřejeme na 30°C.
  • Když nám teplota dosáhne 30°C zaočkujeme (přidáme) mezofilní kulturou BETA, promícháme a necháme pod pokličkou v klidu 30 minut zrát.
  • Mezi tím si připravíme syřidlo. Syřidla by mělo být takové množství, aby sražení bylo ukončeno do 50 minut. My používáme syřidlo CHYMAX.
  • Syřidlo vmícháme do mléka, které má teplotu 30°C. (Před přidáním syřidla si zkontrolujeme teplotu mléka, pokud teplota klesla pod 30°C, opět mléko zahřejeme, aby teplota byla přesných 30.) Přikryjeme opět pokličkou a necháme 50 minut srážet.
  • Když nám doba uběhne, tak vezmeme dortový dlouhý nůž a syřeninu (vzniklá hmota z mléka po přidání syřidla) nakrajíme na kostky 2x2 cm.
  • Pomalu mícháme a překrajujeme větší kousky. Překrajování trvá cca 20 minut. je dobré si na to vzít plochou velkou lžíci a krájet přes ní. Vždy nabereme syřeninu a hledáme velké kousky, které překrajujeme. Výsledkem by měly být opravdu mini kousíčky.
  • Takto hotovou syřeninu slijeme přes cedník. Oddělíme syrovátku od sýra. Syrovátku si necháváme a buď jí pijeme nebo užíváme jako oplach na obličej.
  • Sýr z cedníku přendám do misky. Přidáme bylinky, koření a vše pořádně promícháme.
  • Nandáme směs tak do půlky mističek na sýry a necháme odkapávat na nějakém tácu. Párkrát za den obratíme. Zrání sýru trvá 24 hodin při teplotě 22°C.
  • Poté si už jen dopřejte to lahodné propojení chutí s domácím chlebíkem.
Keyword farmářský sýr