Mléko vylijeme z lahví do kastrolu a zahřejeme na 30°C.
Když nám teplota dosáhne 30°C zaočkujeme (přidáme) mezofilní kulturou BETA, promícháme a necháme pod pokličkou v klidu 30 minut zrát.
Mezi tím si připravíme syřidlo. Syřidla by mělo být takové množství, aby sražení bylo ukončeno do 50 minut. My používáme syřidlo CHYMAX.
Syřidlo vmícháme do mléka, které má teplotu 30°C. (Před přidáním syřidla si zkontrolujeme teplotu mléka, pokud teplota klesla pod 30°C, opět mléko zahřejeme, aby teplota byla přesných 30.) Přikryjeme opět pokličkou a necháme 50 minut srážet.
Když nám doba uběhne, tak vezmeme dortový dlouhý nůž a syřeninu (vzniklá hmota z mléka po přidání syřidla) nakrajíme na kostky 2x2 cm.
Pomalu mícháme a překrajujeme větší kousky. Překrajování trvá cca 20 minut. je dobré si na to vzít plochou velkou lžíci a krájet přes ní. Vždy nabereme syřeninu a hledáme velké kousky, které překrajujeme. Výsledkem by měly být opravdu mini kousíčky.
Takto hotovou syřeninu slijeme přes cedník. Oddělíme syrovátku od sýra. Syrovátku si necháváme a buď jí pijeme nebo užíváme jako oplach na obličej.
Sýr z cedníku přendám do misky. Přidáme bylinky, koření a vše pořádně promícháme.
Nandáme směs tak do půlky mističek na sýry a necháme odkapávat na nějakém tácu. Párkrát za den obratíme. Zrání sýru trvá 24 hodin při teplotě 22°C.
Poté si už jen dopřejte to lahodné propojení chutí s domácím chlebíkem.