Nejprve si rozmícháme ve větší míse hladkou mouku s vodou a uděláme kašičku.
V hrnečku si rozmícháme droždí se lžící vody a dáme stranou odpočívat.
Do připravené kašičky přidáme žitnou mouku, sůl, kmín, ocet, olej a směs z hrníčku.
Vše vypracujeme v hladké těsto, které necháme 60 min kynout.
Po uplynutí těsto vyndáme. Zapracujeme ho a vložíme do ošatky, ve které máme čistou utěrku vysypanou moukou.
Těsto zabalíme a necháme 60 minut kynout na teplém a klidném místě.
Mezi tím si dáme předehřát troubu i s mísou z varného skla na 250°C.
Když nám těsto krásně vykyne, vyndáme mísu i s víkem z trouby a těsto do něj vložíme, nařežeme, přikryjeme víkem a dáme péct na 15 minut.
Po 15 minutách stáhneme teplotu na 200°C a sundáme víko. Pečeme 25 minut.
Chléb poznáme, že je upečený tak, že nám na poklep bude zvonit.
Poté už jen stačí orosit vodou a nechat vychladnout.