Go Back

Chléb od Zdeničky

Anezka
Vynikající chléb z droždí. V tomto případě si nemusíte zakládat domácí žitný kvásek, postačí droždí z krámu. Je vynikající.
Prep Time 2 hours
Cook Time 40 minutes

Ingredients
  

  • 300 g hladké mouky
  • 300 ml vody
  • 18 g čerstvého droždí
  • 150 g žitné mouky
  • 12 g soli
  • 5 g kmínu
  • 1 pl octu
  • 2 pl oleje

Instructions
 

  • Nejprve si rozmícháme ve větší míse hladkou mouku s vodou a uděláme kašičku.
  • V hrnečku si rozmícháme droždí se lžící vody a dáme stranou odpočívat.
  • Do připravené kašičky přidáme žitnou mouku, sůl, kmín, ocet, olej a směs z hrníčku.
  • Vše vypracujeme v hladké těsto, které necháme 60 min kynout.
  • Po uplynutí těsto vyndáme. Zapracujeme ho a vložíme do ošatky, ve které máme čistou utěrku vysypanou moukou.
  • Těsto zabalíme a necháme 60 minut kynout na teplém a klidném místě.
  • Mezi tím si dáme předehřát troubu i s mísou z varného skla na 250°C.
  • Když nám těsto krásně vykyne, vyndáme mísu i s víkem z trouby a těsto do něj vložíme, nařežeme, přikryjeme víkem a dáme péct na 15 minut.
  • Po 15 minutách stáhneme teplotu na 200°C a sundáme víko. Pečeme 25 minut.
  • Chléb poznáme, že je upečený tak, že nám na poklep bude zvonit.
  • Poté už jen stačí orosit vodou a nechat vychladnout.
Keyword chleba, droždí