Go Back

Toffee

Toffee si zamiluje opravdu každý, takže pokud chcete udělat někomu radost a neboj jen si zamlsat, je to jasná volba.
Prep Time 15 minutes
Cook Time 20 minutes
Course chuťovka, cukroví
Servings 1 plech

Ingredients
  

  • 150 g mandlí loupaných (neloupané budou lehce nahořklé)
  • 150 g másla
  • 250 g cukru krupice
  • 3 pl teplé vody
  • 1 pl rýžového syrupu
  • 1/2 čl soli
  • 1/2 čl vanilkového cukru nebo vanilky
  • 140 g hořké čokolády

Instructions
 

  • 1. Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.     
  • 2. Mandle nasypeme na plech s pečícím papírem a dáme do předehřáté trouby opéct cca 8-10 min..
  • 3. Opečené mandle vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
  • 4. Polovinu mandlí odebereme a rozemeleme nahrubo. 
  • 5. Poté vezmeme velkou pánev s vysokými okraji a dáme tam rozpustit máslo.
  • 6. Když je máslo rozpuštěné vmícháme cukr, syrup, sůl a vodu.
  • 7. Přivedeme k varu a vaříme do lehkého zhnědnutí. POZOR NEMÍCHAT JEN STÍRAT STRANY STĚRKOU!
  • 8. Pokud nechcete vařit podle barvy, tak vařte do té doby než karamel dosáhne teploty 149 stupňů.
  • 9. Dáme pryč z plotny a vmícháme vanilku. 
  • 0. Plech s pečícím papírem a mandlemi vezmeme a přelijeme karamelem. Rozetřeme a posypeme nakrájenou čokoládou.
  • 11. Když se nám začne čokoláda rozpouštět, rozetřeme po celém karamelu.
  • 12. Teď už jen posypeme mletými mandlemi a já ještě dala vánoční hvězdičky a kuličky.
  • 13. Necháme přes noc v lednici vychladnout a druhý den nalámeme a papáme. ☺️
Keyword mandle, slaný karamel, toffee, vanilka