Nejprve si dáme předehřát troubu na 180°C, připravíme si formu a odpeckujeme si švestky.
Do větší mísy nasypeme mouku, cukr krupici, mák a vše promícháme.
Poté přidáme jedno vejce, máslo a vypracujeme ručně v pevné a hladké těsto.
Těsto napěchujeme do připravené formy o průměru 25 cm. Přebytečné těsto z okrajů ořízneme.
Těsto ještě propíchneme na několika místech vidličkou.
Do jiné misky vyklopíme ricottu, přidáme zakysanou smetanu, cukr moučku a vajíčko. Vše promícháme a vlijeme do formy s těstem.
Náplň uhladíme a poklademe rozpůlenými švestkami.
Takto hotové dáme do trouby a pečeme cca 30 minut na 180°C. Že je koláč upečený poznáme tak, že nám budou zlátnout okraje a náplň se nebude hýbat.
Po upečení vyndáme koláč z trouby a necháme vychladnout.
Kořeněná omáčkaMezi tím si vezmeme malý rendlíček a dáme do něj tak 5 švestek, vodu, jednu lžíci cukru, skořici, badyán a necháme vařit do změknutí. Trvá to cca 10 - 15 minut. Poté necháme vychladnou, vyndáme koření a tyčovým mixérem rozmixujeme. Hotovou omáčkou přelijeme lehce koláč a můžeme jíst.