Go Back

Švestkový koláč s kořeněnou omáčkou

Anezka
Vynikající švestkový koláč s kořeněnou omáčkou. Přelíváte si koláče nějaký rozvarem? Že ne? Tak to musíte vyzkoušet. Je to zase o level výš.
Prep Time 45 minutes
Course Dezert
Servings 1 forma

Ingredients
  

  • 230 g hladké mouky
  • 4 pl celého máku
  • 130 g másla
  • 2 vejce
  • 3 pl cukru krupice
  • 250 g ricotty
  • 4 pl zakysané smetany
  • 3 pl moučkového cukru
  • 500 g švestek (bez pecek)
  • 1 ks skořice
  • 1 ks badyánu
  • 70 ml vody

Instructions
 

  • Nejprve si dáme předehřát troubu na 180°C, připravíme si formu a odpeckujeme si švestky.
  • Do větší mísy nasypeme mouku, cukr krupici, mák a vše promícháme.
  • Poté přidáme jedno vejce, máslo a vypracujeme ručně v pevné a hladké těsto.
  • Těsto napěchujeme do připravené formy o průměru 25 cm. Přebytečné těsto z okrajů ořízneme.
  • Těsto ještě propíchneme na několika místech vidličkou.
  • Do jiné misky vyklopíme ricottu, přidáme zakysanou smetanu, cukr moučku a vajíčko. Vše promícháme a vlijeme do formy s těstem.
  • Náplň uhladíme a poklademe rozpůlenými švestkami.
  • Takto hotové dáme do trouby a pečeme cca 30 minut na 180°C. Že je koláč upečený poznáme tak, že nám budou zlátnout okraje a náplň se nebude hýbat.
  • Po upečení vyndáme koláč z trouby a necháme vychladnout.
  • Kořeněná omáčka
    Mezi tím si vezmeme malý rendlíček a dáme do něj tak 5 švestek, vodu, jednu lžíci cukru, skořici, badyán a necháme vařit do změknutí. Trvá to cca 10 - 15 minut. Poté necháme vychladnou, vyndáme koření a tyčovým mixérem rozmixujeme. Hotovou omáčkou přelijeme lehce koláč a můžeme jíst.
Keyword koláč, přeliv, švestky