Go Back

Svatomartinské rohlíčky s povidly a mákem

Máte upečenou husu nebo kachnu a říkáte si jakou sladkou tečkou tuto slavnostní hostinu zakončit? Tak mám pro vás tip, Svatomartinské rohlíčky s povidly a mákem po kterých se jen zapráší.
Prep Time 1 hour 20 minutes
Cook Time 40 minutes
Course chuťovka, Dessert, Snídaně
Servings 24 rohlíčků

Ingredients
  

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 pl vanilkového cukru
  • kůra z půlky citrónu

Instructions
 

  • Vezmeme všechny suroviny, dáme je do robotu vytvoříme vláčné mazlavé těsto, které vytvarujeme do koule a zabalíme do potravinářské fólie.
  • Když máme těsto zabalené, tak ho na hodinu dáme do lednice.
  • Mezi tím si dáme předehřát troubu na 170°C a připravíme si dva plechy a vyložíme je pečícím papírem.
  • Po hodině těsto vyndáme z trouby a rozdělíme na čtyři díly.
  • Každý díl rozválíme do kolečka o průměru 20 cm a rozřízneme na osm stejných trojúhleníků.
  • Na připravené trojúhelníky dáváme povidla a mák a smotáváme od širší strany po špičku.
  • Když máme hotové takto hotové rohlíčky, tak je pomažeme žloutkem a vložíme na 40 minut do trouby.
  • Upečené rohlíčky poznáme tak, že jsou krásně zlaté.
  • Poté už jen necháme vychladnout a můžeme podávat na svátečně přichystanou tabuli.
Keyword rohlíčky s mákem, rohlíčky s povidly