Svatomartinská kachna na jablkách s houskovým knedlíkem a červeným zelím
Nechce se vám péct na sv. Martina husa? Máte raději kachnu nebo chcete něco méně tučného? Tak si upečte tuto velmi chutnou kachnu na jablkách. Myslím, že nepoznáte rozdíl a ještě se oblíznete až za ušima.
Prep Time 20 minutes mins
Cook Time 4 hours hrs
Course hlavní chod, hlavní jídlo, oběd, večeře
- 1 celá kachna
- 2 pl celého kmínu
- 4 středně velká jablka
- 1 pl soli
- houskový knedlík
Na zelí
- 1 sklenice červeného zelí
- 2 pl povidel nebo brusinkové marmelády
- sůl
Připravíme si pekáč na kachnu a dáme si předehřát troubu na 150°C.
Vezmeme si kachnu, omyjeme jí a vložíme do připraveného pekáče.
Kachnu pořádné prosolíme a posypeme kmíne.
Poté do vnitřku kachny dáme celé omyté jablko a ostatní jablka rozkrájíme na čtvrtinky a poházíme je kolem kachny.
Dále kachnu podlijeme vodou, přiklopíme víkem pekáče a dáme na 4 hodiny na 140°C péct.
Upečenou kachnu poznáme jak podle vůně, tak podle toho, že když do ní píchneme vidličkou bude se maso bez problému odtrhávat od kosti.
Takto hotovou kachnu vrátíme zpět do trouby, ale už bez víka.
Troubu zvýšíme na 180°C s horním pečením, aby se nám udělala kůrčička.
Teď už nám jen stačí nakrájet knedlíky, napařit a může se podávat výborný oběd nebo večeře.
Přeji krásný sváteční den plný lásky a pohody. Dobrou chuť přeje Anežka.
Červené zelí tak trochu jinak
Mezitím si uděláme zelí a to tak, že do kastrůlku si vyklopíme zelí ze zavařovačky a přivedeme k varu.
Když nám zelí začne lehce pobublávat přidáme povidla nebo brusinkovou marmeládu a promícháme.
Zelí nám krásně zhoustne a můžeme ho už jen dochutit solí.
Keyword červené zelí, houskový knedlík, jablka, kachna