Go Back

Marty chleba

Anežka
Nejlepší chleba z domácího kvásku. K vajíčkům, namazaný máslem posypaný pažitkou, obložený chlebík, k masu, ke grilování. Tenhle chleba zvládne každou situaci.
Course pečivo
Servings 2 bochníky

Equipment

  • 2 litinové hrnce s poklicí (dno hrnce 13cm, poklice 17cm)
  • 2 misky
  • 2 utěrky

Ingredients
  

  • 190 g žitné chlebové mouky
  • 270 g hladké pšeničné mouky
  • 100 g pšeničné chlebové mouky
  • 1,5 čl soli vrchovaté
  • 2 pl 0-tenticu vrchovaté
  • 1,5 pl chlebového koření od Antonína vrchovaté
  • 360 ml vlažné vody
  • 200 g žitného kvásku
  • špetka hrubé mouky na poprášení utěrek

Instructions
 

0-tentic urychluje kynutí, pokud není 0-tentic, tak necháváme kynout chleba přes noc, pak máme i bublinky v chlebu.

  • Všechny přísady uhněteme hákem v robotu (ručně je to příliš pracné) - cca 5-8minut.
  • Celou mísu vložíme do velké igelitky a utemujeme, aby tam nešel vzduch. Necháme kynout dle teploty v místnosti 1,5 hodiny (25°C a více) a až 2 hodiny (20°C a méně). těsto nesmí překynout.
  • Stěrkou vyškrábeme těsto na hladkou moukou pomoučený vál (těsto je lepivé). Rozdělíme ho na dvě části.
  • Z každé vytvoříme bochník, ručně zapracujeme trošku mouky, slepíme okraje k sobě - to pak vytvoří rozpraskanou vrchní část - a vložíme "prasklinami" na dno misky s utěrkou poprášenou hrubou moukou. Zbylými částmi utěrky zakryjeme a necháme kynout dalších 20-30 minut. Zase nesmí překynout.
  • Bochníky rychle přendáme do rozpálených hrnců. Spodní část chleba máme navrchu.
  • Pečeme celou dobu pod poklicí 30-35minut MAX!!!
Keyword chleba, kvásek