Marty chleba
Anežka
Nejlepší chleba z domácího kvásku. K vajíčkům, namazaný máslem posypaný pažitkou, obložený chlebík, k masu, ke grilování. Tenhle chleba zvládne každou situaci.
- 190 g žitné chlebové mouky
- 270 g hladké pšeničné mouky
- 100 g pšeničné chlebové mouky
- 1,5 čl soli vrchovaté
- 2 pl 0-tenticu vrchovaté
- 1,5 pl chlebového koření od Antonína vrchovaté
- 360 ml vlažné vody
- 200 g žitného kvásku
- špetka hrubé mouky na poprášení utěrek
0-tentic urychluje kynutí, pokud není 0-tentic, tak necháváme kynout chleba přes noc, pak máme i bublinky v chlebu.
Všechny přísady uhněteme hákem v robotu (ručně je to příliš pracné) - cca 5-8minut.
Celou mísu vložíme do velké igelitky a utemujeme, aby tam nešel vzduch. Necháme kynout dle teploty v místnosti 1,5 hodiny (25°C a více) a až 2 hodiny (20°C a méně). těsto nesmí překynout.
Stěrkou vyškrábeme těsto na hladkou moukou pomoučený vál (těsto je lepivé). Rozdělíme ho na dvě části.
Z každé vytvoříme bochník, ručně zapracujeme trošku mouky, slepíme okraje k sobě - to pak vytvoří rozpraskanou vrchní část - a vložíme "prasklinami" na dno misky s utěrkou poprášenou hrubou moukou. Zbylými částmi utěrky zakryjeme a necháme kynout dalších 20-30 minut. Zase nesmí překynout.
Bochníky rychle přendáme do rozpálených hrnců. Spodní část chleba máme navrchu.
Pečeme celou dobu pod poklicí 30-35minut MAX!!!