Go Back

Cokoliv na černém pivu s bramborovými placičkami

Chcete si doma šplhnou u své rodiny nebo drahé polovičky? A nevíte co uvařit? Tak tu pro vás mám dokonalou a chuťově výbornou omáčku na černém pivu.
Prep Time 1 day
Cook Time 4 hours
Course hlavní chod, hlavní jídlo, oběd, večeře
Servings 10 porcí

Ingredients
  

  • 1 kg masa (kýta, hřbet, plecko)
  • 1 kg kořenové zeleniny (jako pod svíčkovou)
  • 150 g špeku
  • 1 ks malého rajského protlaku
  • 4 pl švestkových povidel
  • 500 ml černého piva
  • 2 pl sádlá
  • 2 l vývaru (masový nebo zeleninový)
  • 1 ks citrónu (na potření masa)
  • 2 pl tymiánu (na potření masa)
  • čerstvě mletý pepř (na potření masa)
  • 2 ks bobkového listu (na potření masa)
  • 4 kuličky nové koření (na potření masa)
  • 1/2 pl soli (na potření masa)

Bramborové placičky

  • 600 g brambor
  • 200 g dětské krupičky
  • 1/2 čl soli
  • 1 celé vejce
  • 1 pl škrobu

Instructions
 

  • Maso si připravíme den dopředu, aby se nám krásně rozleželo.
  • Vezmeme si maso, omyjeme ho, pomažeme citrónovou šťávou, rozpuštěným máslem, čerstvě mletým pepřem, tymiánem a přihodíme bobkový list a nové koření.
  • Pomazané maso vložíme zpět do pekáče a necháme přes noc v chladu odpočinout.
  • Druhý den maso vyndáme a prošpikujeme kvalitním špekem nebo slaninkou.
  • Poté si dáme rozehřát troubu na 160°C a maso ze všech stran opečeme. Tak aby se nám zatáhlo.
  • Opečené maso dáme zpět do pekáče a přidáme k němu oloupanou zeleninu a sádlo.
  • Podlijeme vodou nebo vývarem a dáme péct na 3,5 hodiny.
  • Když je maso upečené vyndáme z pekáče na prkénko.
  • Z výpeku vyndáme kuličky nového koření a bobkový list.
  • Zbylý výpek a zeleninu rozmixujeme a přimícháme do již uvařeného vývaru.
  • Dále k vývaru přidáme protlak, povidla a černé pivo.
  • Pořádně promícháme a necháme zlehka probublávat. Jak říká moje mamka kolotat.
  • Pokud se vám bude zdát omáčka řídká, můžete zahustit syrovou bramborou nebo jíškou.
  • Když je omáčka hotová nakrájíme maso na plátky a přidáme do vzniklé omáčky.
  • Opět necháme lehce povařit a můžeme servírovat.

Bramborové placičky

  • Brambory omyjeme a se slupkou dáme vařit.
  • Když jsou brambory uvařené, slijeme vodu a necháme je vychladnout.
  • Mezi tím si do většího hrnce nalijeme vodu, osolíme ji a přivedeme k varu.
  • Vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle. Polovinu na jemném a polovinu na hrubším struhadle.
  • K nastrouhaným bramborám přidáme krupičku, vajíčko, sůl a lžíci škrobu.
  • Vše pořádně promícháme a vypracujeme pevné těsto.
  • Z těsta vytvarujeme kuličky, kterou pak rozplácneme.
  • Vzniklé placičky vkládáme do vroucí vody.
  • Když jsou placičky hotové vyplavou na hladinu.
  • Tip: Placičky je dobré po uvaření opéct na sádle nebo oleji.
Keyword bramborové knedlíčky, černé pivo, dančí, Povidla