Maso si připravíme den dopředu, aby se nám krásně rozleželo.
Vezmeme si maso, omyjeme ho, pomažeme citrónovou šťávou, rozpuštěným máslem, čerstvě mletým pepřem, tymiánem a přihodíme bobkový list a nové koření.
Pomazané maso vložíme zpět do pekáče a necháme přes noc v chladu odpočinout.
Druhý den maso vyndáme a prošpikujeme kvalitním špekem nebo slaninkou.
Poté si dáme rozehřát troubu na 160°C a maso ze všech stran opečeme. Tak aby se nám zatáhlo.
Opečené maso dáme zpět do pekáče a přidáme k němu oloupanou zeleninu a sádlo.
Podlijeme vodou nebo vývarem a dáme péct na 3,5 hodiny.
Když je maso upečené vyndáme z pekáče na prkénko.
Z výpeku vyndáme kuličky nového koření a bobkový list.
Zbylý výpek a zeleninu rozmixujeme a přimícháme do již uvařeného vývaru.
Dále k vývaru přidáme protlak, povidla a černé pivo.
Pořádně promícháme a necháme zlehka probublávat. Jak říká moje mamka kolotat.
Pokud se vám bude zdát omáčka řídká, můžete zahustit syrovou bramborou nebo jíškou.
Když je omáčka hotová nakrájíme maso na plátky a přidáme do vzniklé omáčky.
Opět necháme lehce povařit a můžeme servírovat.