Go Back

Chorvatský guláš

Nikdy jste o Chorvatském guláši neslyšeli? Ani nevíte, jak se takový Chorvatský guláš připravuje? No tak teď máte jedinečnou příležitost.
Prep Time 1 day
Cook Time 2 hours 46 minutes
Course hlavní chod, hlavní jídlo, oběd, večeře
Cuisine Croatia
Servings 1 větší hrnec

Ingredients
  

  • 300 g bílých fazolí
  • 450 g uzených žeber
  • 2 ks větší červené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 ks mrkve
  • 1 čl oleje
  • 1 ks bobkového listu
  • 4 kuličky barevného pepře
  • 1/2 pl sušené máty
  • 1/2 pl soli
  • pepř

Instructions
 

  • Vezmeme si bílé fazole, umyjeme je a vložíme do většího hrnce, do kterého nalijeme vodu.
  • Vody musí být tolik, aby fazole byly celé ponořené a necháme přes noc v hrnci.
  • Druhý den vezmeme fazole, dáme na plotnu a počkáme než se začnou vařit.
  • Poté hned vypneme a vodu z fazolí slijeme.
  • Opětovně k fazolím nalijeme studenou vodu, tak aby byly všechny ponořené a dáme vařit.
  • Mezi tím si nakrájíme česnek na plátky nebo můžeme prolisovat, oloupeme dvě červené cibule a pořádně omyjeme mrkev.
  • Jakmile se fazole začnou vařit, scedíme a přilijeme k fazolím vlažnou vodu.
  • Do takto vařených fazolí přidáme česnek, cibule, mrkev, bobkový list, kuličky pepře a necháme na mírném ohni vařit.
  • V druhém hrnci si necháme 15 minut vařit omytá uzená žebra.
  • Poté z žeber vodu slijeme, žebra nakrájíme na kostičky a přidáme k fazolím. Osolíme, opepříme a přidáme sušenou mátu.
  • Takto připravený guláš necháme na středním plameni vařit 2,5 hodiny pod pokličkou.
  • Tip: Pokud chcete guláš zahustit, tak si na pánvi se sádlem nebo olejem rozmíchejte 2 pl hladké mouky. Až mouka zezlátne přidejte 1/2 pl sladké papriky, zamíchejte a přidejte do guláše. Nechte ještě tak 6 minut vařit.
Keyword bílé fazole, Chorvatský guláš, Guláš