Vezmeme si bílé fazole, umyjeme je a vložíme do většího hrnce, do kterého nalijeme vodu.
Vody musí být tolik, aby fazole byly celé ponořené a necháme přes noc v hrnci.
Druhý den vezmeme fazole, dáme na plotnu a počkáme než se začnou vařit.
Poté hned vypneme a vodu z fazolí slijeme.
Opětovně k fazolím nalijeme studenou vodu, tak aby byly všechny ponořené a dáme vařit.
Mezi tím si nakrájíme česnek na plátky nebo můžeme prolisovat, oloupeme dvě červené cibule a pořádně omyjeme mrkev.
Jakmile se fazole začnou vařit, scedíme a přilijeme k fazolím vlažnou vodu.
Do takto vařených fazolí přidáme česnek, cibule, mrkev, bobkový list, kuličky pepře a necháme na mírném ohni vařit.
V druhém hrnci si necháme 15 minut vařit omytá uzená žebra.
Poté z žeber vodu slijeme, žebra nakrájíme na kostičky a přidáme k fazolím. Osolíme, opepříme a přidáme sušenou mátu.
Takto připravený guláš necháme na středním plameni vařit 2,5 hodiny pod pokličkou.
Tip: Pokud chcete guláš zahustit, tak si na pánvi se sádlem nebo olejem rozmíchejte 2 pl hladké mouky. Až mouka zezlátne přidejte 1/2 pl sladké papriky, zamíchejte a přidejte do guláše. Nechte ještě tak 6 minut vařit.