Go Back

Burger bulky

Anežka
Domácí buny na burger jsou prostě domácí. Dejte si tu práci a upečte si je s námi. Kam se hrabou kupované. Easy peasy lemon squeezy. 🍔
Prep Time 15 minutes
Cook Time 2 hours
Course hlavní chod
Servings 8 ks

Ingredients
  

  • 80 g másla
  • 20 g cukru
  • 1 kostka droždí
  • 100 ml mléka
  • 130 ml vody
  • 450 g hladké mouky
  • 1 1/2 čl soli
  • 1 vejce

na potření a posyp

  • 1 žloutek
  • sezamová semínka - bílá/černá

Instructions
 

Příprava v Thermomixu

  • Vložíme cukr, droždí, mléko a vodu do mixovací mísy a zahřejeme po dobu 3 minut na 37° C rychlost 2.
  • Přidáme zbytek ingrediencí: mouku, máslo, sůl a vejce. Dáme program hnětení na 10minut.
  • Mezitím si vymažeme mísu olejem kam dáme připravené těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme cca 1 hodinu kynout. Těsto by se mělo zdvojnásobit. Je dobré mísu umístit na teplé místo. Doba kynutí se dle teploty v místnosti může lišit.
  • Když nám těsto vykyne, dáme ho na pomoučený vál a rozdělíme ho na 10 stejně velkých dílů, které mají cca 80-85g. Vytvarujeme buny a dáme je na pečící plech vyložený pečícím papírem. Mezi jednotlivými bulkami necháme trošku místa, aby se nám nespojily. Plech přikryjeme utěrkou a necháme cca 15 minut kynout.
  • Troubu si předehřejeme na 200°C
  • Bulky před pečením potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme sezamovými semínky.
  • Pečeme cca 20minut. Občas dávám na dno trouby žáruvzdornou mísu s vodou, aby byly bulky křupavé. Bulky by měly být zlatavě hnědé.
  • Před podáváním, přípravě burgerů necháme bulky chvíli zchladnout.

Příprava bez Thermomixu

  • Pokud nevlastníte Thermomix, tak si nejdříve připravíme kvásek. Smícháme 2 lžíce teplého mléka se lžící cukru a rozdrobíme droždí. necháme v misce vzejít.
  • Do mísy dáme všechny ostatní ingredience a nakonec přidáme připravený kvásek.
  • Zbytek postupu je totožný jako v případě použití Thermomixu.
Keyword bulka, burger, pečivo