Go Back
plněné brambory

Brambory plněné nivou a slaninou

Brambory plněné nivou a slaninou se skvěle hodí ke grilování, jako příloha, ale dají se jíst zcela samotně. je lepší mít po ruce větší brambory, se kterými se bude lépe pracovat.
Course hlavní chod, Příloha
Servings 4 porce

Ingredients
  

  • 5 ks středně velkých brambor
  • 150 g slaniny
  • 110 g nivy
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 1 ks středně velké cibule nebo jarní cibulky
  • sůl
  • pepř
  • sušený česnek

Instructions
 

  • Do hrnce si vložíme brambory se slupkou a dáme je vařit. Mezi tím si nakrájíme slaninu na malé kostičky a opečeme ji na trošce sádla. Nakrájíme si ještě cibuli na kostičky. Nivu můžeme nadrobit v ruce nebo ji pokrájet.
  • Poté, co se nám brambory uvaří, tak je slijeme a necháme zchladnout. Předehřejeme si troubu na 150°C. Zatím, co nám brambory chladnou, tak si rozehřejeme pánvičku a orestujeme cibulku, přidáme slaninu, nivu a na konec vše zalijeme smetanou a necháme zlehka vařit.
  • Vychladlé brambory podélně rozpůlíme a vydlabeme vnitřek, který si schováme vedle do mističky. Brambory dlabeme tak, aby nám vznikla mistička, takže opatrně, ať bramboru neproděravíme.
  • Když brambory vydlabeme, vložíme je na plech, na kterém je pečící papír. Do směsi na pánvičce přidáme vnitřek vydlabaných brambor (ne ty vydlabané brambory :-)) a vše pořádně promícháme.Dochutíme solí, pepřem a sušeným česnekem. Když je vše hotové a dochucené, tak brambory plníme náplní a dáváme péct do trouby na 15 - 20 minut.
  • Tento recept je velice jednoduchý. K masu, jako příloha, či jen tak samotné - prostě si je zamilujete stejně jako my. Brambory jsou dobré jak studené, tak i teplé, ale to už musíte vyzkoušet sami.
Keyword grilování, zapečené brambory