Vánočka


Vánočku miluju a každé Vánoce se těším, až si jí upeču, namažu máslem, pocukruju a u pohádky sním.
Vánočka je takový můj další návrat do dětství a proto si ho ráda každý rok připomínám. Vždy si při pečení vzpomenu na mou babičku Mirku a pro sebe se pousměju, jaké jsem měla štěstí, že jsem měla takovou babičku, která mě k pečení přivedla.
S babičkou jsme vždy přípravu na vánoce spustily o tzv. „pečícím víkendu“, poté následoval vaječňák a nakonec příprava perníkového, lineckého a pracnového těsta.
Přeji vám, ať v sobě najdete také štěstí a nadšení z pečení a vaření, jako mám já.
Krásné Vánoce
Vaše Anežka 🌟🎄❄️

Vánočka

Chcete si na Vánoce upéct tu nejdokonalejší a nejchutnější Vánočku? Tak pojďme do kuchyně a jdeme na to.
Prep Time 2 hours
Cook Time 45 minutes
Course Breakfast, Snídaně, svačina
Servings 1 vánočka

Ingredients
  

  • 500 g hladké mouky (nejlepší hladká mouka na kynutá těsta)
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 125 g cukru krupice
  • 3 ks vajec (žloutky do těsta, bílky na potření)
  • 50 g plátků mandlí
  • 25 g rozinek
  • rum (na namáčení rozinek a mandlí)
  • kůra z půlky pomeranče
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 ks vanilkového lusku
  • špetka soli

Instructions
 

  • Nejprve si do rumu namočíme rozinky a mandle a dáme tak na tři hodiny máčet.
  • Dále si ohřejeme mléko, aby bylo vlažné a 1/4 dáme stranou do mističky.
  • Do mističky s mlékem přidáme lžičku cukru krupice, droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek.
  • Mezitím si rozpustíme máslo, ale nesmí být vařící jen vlahé.
  • Poté si vezmeme větší mísu a prosejeme do ní mouku, přidáme cukr, sůl, semínka z vanilkového lusku, nastrouhanou pomerančovou kůru, muškátový oříšek a vše pořádně promícháme.
  • Když máme těsto promíchané, tak přidáme kvásek, žloutky, mandle a  rozinky, samozřejmě bez rumu. A vypracujeme krásné hladké těsto.
  • POZOR bílky nevyhazujeme!
  • Misku s těstem přikryjeme utěrkou a dáme cca na  hodinu do klidu a tepla kynout.
  • Poté si předehřejeme troubu na 170 stupňů a připravíme si plech s pečícím papírem.
  • Těsto vyjmeme z misky a rozdělíme na šest stejných dílů, vyválíme prameny a upleteme Vánočku.
  • Vánočku přeneseme na plech a potřeme rozšlehanými bílky.
  •  Pečeme tak 35-40 minut na 170 stupňů.

+ There are no comments

Add yours

Recipe Rating