Vánočka
Vánočku miluju a každé Vánoce se těším, až si jí upeču, namažu máslem, pocukruju a u pohádky sním.
Vánočka je takový můj další návrat do dětství a proto si ho ráda každý rok připomínám. Vždy si při pečení vzpomenu na mou babičku Mirku a pro sebe se pousměju, jaké jsem měla štěstí, že jsem měla takovou babičku, která mě k pečení přivedla.
S babičkou jsme vždy přípravu na vánoce spustily o tzv. „pečícím víkendu“, poté následoval vaječňák a nakonec příprava perníkového, lineckého a pracnového těsta.
Přeji vám, ať v sobě najdete také štěstí a nadšení z pečení a vaření, jako mám já.
Krásné Vánoce
Vaše Anežka 🌟🎄❄️
Vánočka
Chcete si na Vánoce upéct tu nejdokonalejší a nejchutnější Vánočku? Tak pojďme do kuchyně a jdeme na to.
Ingredients
- 500 g hladké mouky (nejlepší hladká mouka na kynutá těsta)
- 1 kostka čerstvého droždí
- 250 ml plnotučného mléka
- 125 g cukru krupice
- 3 ks vajec (žloutky do těsta, bílky na potření)
- 50 g plátků mandlí
- 25 g rozinek
- rum (na namáčení rozinek a mandlí)
- kůra z půlky pomeranče
- špetka muškátového oříšku
- 1 ks vanilkového lusku
- špetka soli
Instructions
- Nejprve si do rumu namočíme rozinky a mandle a dáme tak na tři hodiny máčet.
- Dále si ohřejeme mléko, aby bylo vlažné a 1/4 dáme stranou do mističky.
- Do mističky s mlékem přidáme lžičku cukru krupice, droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek.
- Mezitím si rozpustíme máslo, ale nesmí být vařící jen vlahé.
- Poté si vezmeme větší mísu a prosejeme do ní mouku, přidáme cukr, sůl, semínka z vanilkového lusku, nastrouhanou pomerančovou kůru, muškátový oříšek a vše pořádně promícháme.
- Když máme těsto promíchané, tak přidáme kvásek, žloutky, mandle a rozinky, samozřejmě bez rumu. A vypracujeme krásné hladké těsto.
- POZOR bílky nevyhazujeme!
- Misku s těstem přikryjeme utěrkou a dáme cca na hodinu do klidu a tepla kynout.
- Poté si předehřejeme troubu na 170 stupňů a připravíme si plech s pečícím papírem.
- Těsto vyjmeme z misky a rozdělíme na šest stejných dílů, vyválíme prameny a upleteme Vánočku.
- Vánočku přeneseme na plech a potřeme rozšlehanými bílky.
- Pečeme tak 35-40 minut na 170 stupňů.
+ There are no comments
Add yours