Švestkový koláč s kořeněnou omáčkou



Warning: Undefined array key "ids" in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6110

Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114
Jump to Recipe

Švestkový koláč je v období švestek jedním z mých top dezertů a nejen proto, že švestky jsou mé oblíbené ovoce. Už jako mála jsem s tetou Janou a sestřenicí Gabčou trhala švestky a pak jsme z nich dělaly dokonalé knedlíky, buchty, povidla a nebo je jen tak jedly. 

Tento koláč jsem trochu okoukala a trochu si ho dovylepšila jak je mým zvykem. Těsto je naprosto úchvatné, krásně se upeče a jde s formy jedna báseň. Přidat do těsta celý mák je super volba. Celá rodina a kamarádi ho ochutnali a jen se olizovali. Miluji, když si na  vychladlý koláč nalijete švestkovou omáčku se skořicí a badyánem, dáte si kávičku a máte relax. No prostě mňam! 

Jak sami už víte Dvě Holky z Kuchyně rády sladké, kyselé a kořeněné. A tohle je přesně ten top strop. 

S láskou Vaše Dvě Holky z Kuchyně

Švestkový koláč s kořeněnou omáčkou

Anezka
Vynikající švestkový koláč s kořeněnou omáčkou. Přelíváte si koláče nějaký rozvarem? Že ne? Tak to musíte vyzkoušet. Je to zase o level výš.
Prep Time 45 minutes
Course Dezert
Servings 1 forma

Ingredients
  

  • 230 g hladké mouky
  • 4 pl celého máku
  • 130 g másla
  • 2 vejce
  • 3 pl cukru krupice
  • 250 g ricotty
  • 4 pl zakysané smetany
  • 3 pl moučkového cukru
  • 500 g švestek (bez pecek)
  • 1 ks skořice
  • 1 ks badyánu
  • 70 ml vody

Instructions
 

  • Nejprve si dáme předehřát troubu na 180°C, připravíme si formu a odpeckujeme si švestky.
  • Do větší mísy nasypeme mouku, cukr krupici, mák a vše promícháme.
  • Poté přidáme jedno vejce, máslo a vypracujeme ručně v pevné a hladké těsto.
  • Těsto napěchujeme do připravené formy o průměru 25 cm. Přebytečné těsto z okrajů ořízneme.
  • Těsto ještě propíchneme na několika místech vidličkou.
  • Do jiné misky vyklopíme ricottu, přidáme zakysanou smetanu, cukr moučku a vajíčko. Vše promícháme a vlijeme do formy s těstem.
  • Náplň uhladíme a poklademe rozpůlenými švestkami.
  • Takto hotové dáme do trouby a pečeme cca 30 minut na 180°C. Že je koláč upečený poznáme tak, že nám budou zlátnout okraje a náplň se nebude hýbat.
  • Po upečení vyndáme koláč z trouby a necháme vychladnout.
  • Kořeněná omáčka
    Mezi tím si vezmeme malý rendlíček a dáme do něj tak 5 švestek, vodu, jednu lžíci cukru, skořici, badyán a necháme vařit do změknutí. Trvá to cca 10 – 15 minut. Poté necháme vychladnou, vyndáme koření a tyčovým mixérem rozmixujeme. Hotovou omáčkou přelijeme lehce koláč a můžeme jíst.
Keyword koláč, přeliv, švestky

+ There are no comments

Add yours

Recipe Rating