Švestkový koláč s kořeněnou omáčkou
Warning: Undefined array key "ids" in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6110
Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114
Jump to Recipe
Švestkový koláč je v období švestek jedním z mých top dezertů a nejen proto, že švestky jsou mé oblíbené ovoce. Už jako mála jsem s tetou Janou a sestřenicí Gabčou trhala švestky a pak jsme z nich dělaly dokonalé knedlíky, buchty, povidla a nebo je jen tak jedly.
Tento koláč jsem trochu okoukala a trochu si ho dovylepšila jak je mým zvykem. Těsto je naprosto úchvatné, krásně se upeče a jde s formy jedna báseň. Přidat do těsta celý mák je super volba. Celá rodina a kamarádi ho ochutnali a jen se olizovali. Miluji, když si na vychladlý koláč nalijete švestkovou omáčku se skořicí a badyánem, dáte si kávičku a máte relax. No prostě mňam!
Jak sami už víte Dvě Holky z Kuchyně rády sladké, kyselé a kořeněné. A tohle je přesně ten top strop.
S láskou Vaše Dvě Holky z Kuchyně
Švestkový koláč s kořeněnou omáčkou
Ingredients
- 230 g hladké mouky
- 4 pl celého máku
- 130 g másla
- 2 vejce
- 3 pl cukru krupice
- 250 g ricotty
- 4 pl zakysané smetany
- 3 pl moučkového cukru
- 500 g švestek (bez pecek)
- 1 ks skořice
- 1 ks badyánu
- 70 ml vody
Instructions
- Nejprve si dáme předehřát troubu na 180°C, připravíme si formu a odpeckujeme si švestky.
- Do větší mísy nasypeme mouku, cukr krupici, mák a vše promícháme.
- Poté přidáme jedno vejce, máslo a vypracujeme ručně v pevné a hladké těsto.
- Těsto napěchujeme do připravené formy o průměru 25 cm. Přebytečné těsto z okrajů ořízneme.
- Těsto ještě propíchneme na několika místech vidličkou.
- Do jiné misky vyklopíme ricottu, přidáme zakysanou smetanu, cukr moučku a vajíčko. Vše promícháme a vlijeme do formy s těstem.
- Náplň uhladíme a poklademe rozpůlenými švestkami.
- Takto hotové dáme do trouby a pečeme cca 30 minut na 180°C. Že je koláč upečený poznáme tak, že nám budou zlátnout okraje a náplň se nebude hýbat.
- Po upečení vyndáme koláč z trouby a necháme vychladnout.
- Kořeněná omáčkaMezi tím si vezmeme malý rendlíček a dáme do něj tak 5 švestek, vodu, jednu lžíci cukru, skořici, badyán a necháme vařit do změknutí. Trvá to cca 10 – 15 minut. Poté necháme vychladnou, vyndáme koření a tyčovým mixérem rozmixujeme. Hotovou omáčkou přelijeme lehce koláč a můžeme jíst.
+ There are no comments
Add yours