Svatomartinské rohlíčky s povidly a mákem
Tyto rohlíčky jsem měla možnost ochutnat u mé tety. Sama jsem je nikdy nedělala, měla jsem dlouho za to, že na sv. Martina je to o huse/kachně a dobrém červeném vínu. No a mýlila jsem se, protože něco sladkého se hodí vždycky. Takže jsem se začala pídit po nějakém našem rodinném receptu na takové rohlíčky a hle – našla jsem ho.
Rohlíčky je možno plnit ořechovou náplní, pro někoho povidlovou a lze je udělat i s makovou náplní. Já jsem udělala makové a povidlové, protože tato varianta jde u nás doma a v práci nejvíc na odbyt. Je to krásný recept plný historie, takže si s nimi udělejte krásný a pohodový den.
Mimochodem, k tomuto svátečnímu receptu se také váže krásná tradice. A to ta, že dívky obdarovávaly své chlapce těmito rohlíčky. Také je dávaly odcházejícím děvečkám a čeledínům při odchodu ze služby. Den sv. Martina totiž obvykle znamenal konec služby, která se buď prodlužovala nebo se vyplácela mzda a čeledín nebo děvečka odcházeli.
S láskou Anežka
Svatomartinské rohlíčky s povidly a mákem
Ingredients
- 200 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 250 g másla
- 200 g zakysané smetany
- 1 pl vanilkového cukru
- kůra z půlky citrónu
Instructions
- Vezmeme všechny suroviny, dáme je do robotu vytvoříme vláčné mazlavé těsto, které vytvarujeme do koule a zabalíme do potravinářské fólie.
- Když máme těsto zabalené, tak ho na hodinu dáme do lednice.
- Mezi tím si dáme předehřát troubu na 170°C a připravíme si dva plechy a vyložíme je pečícím papírem.
- Po hodině těsto vyndáme z trouby a rozdělíme na čtyři díly.
- Každý díl rozválíme do kolečka o průměru 20 cm a rozřízneme na osm stejných trojúhleníků.
- Na připravené trojúhelníky dáváme povidla a mák a smotáváme od širší strany po špičku.
- Když máme hotové takto hotové rohlíčky, tak je pomažeme žloutkem a vložíme na 40 minut do trouby.
- Upečené rohlíčky poznáme tak, že jsou krásně zlaté.
- Poté už jen necháme vychladnout a můžeme podávat na svátečně přichystanou tabuli.
+ There are no comments
Add yours