Svatomartinská kachna na jablkách
Já vím, že se na sv. Martina peče husa, ale někdy je husa prostě moc velká. A jako sváteční jídlo je pro mě kachna víc než dobrá alternativa. Tento recept je jeden z našich rodinných a předávaných po generace. Každá generace si vždy kachnu něčím ozvláštnila a doplnila. Pečení kachny, ač se to může na první pohled zdát, není žádná věda. Jen je potřeba tak akorát nasolit, pokmínovat a hlavně nechat na málo stupňů dlouho péct.
Já jsem kachnu tentokrát nevylepšovala, ale změnila jsem dochucení červeného zelí. Na tento zlepšovák mě přivedl jeden pán, který mi vyprávěl jak dělají kachnu a zelí v Dánsku. Prostě a jednoduše přidají do zelí brusinkovou marmeládu. Vyzkoušela jsem to a je to opravdová bomba. Zelí se krásně zahustí a dochutí. Ale to bych to nebyla já, kdybych nevyzkoušela ještě něco jiného. A tak jsem do zelí zkusila přidat povidla. No a opravdu nedokážu říct co je lepší, zda brusinky nebo povidla. Vyzkoušejte a dejte mi vědět.
A teď trochu té historie:
Víte proč se vůbec peče Svatomartinská husa?
Protože se k svátku Svatého Martina vážou dvě legendy, můžeme si každý vybrat podle svého gusta.
První legenda nám vypráví, že husy sv. Martina při bohoslužbě tak moc rušily, že za to každý rok pykají na svatomartinském pekáči.
No a druhá legenda říká, že se sv. Martin nechtěl nechat zvolit biskupem a skrýval se v husníku, aby ho nenašli a nemohli biskupem zvolit. Jenže husy tak hlasitě kejhaly, že Martina prozradily a on zvolení neunikl.
S láskou Anežka
Svatomartinská kachna na jablkách s houskovým knedlíkem a červeným zelím
Ingredients
- 1 celá kachna
- 2 pl celého kmínu
- 4 středně velká jablka
- 1 pl soli
- houskový knedlík
Na zelí
- 1 sklenice červeného zelí
- 2 pl povidel nebo brusinkové marmelády
- sůl
Instructions
- Připravíme si pekáč na kachnu a dáme si předehřát troubu na 150°C.
- Vezmeme si kachnu, omyjeme jí a vložíme do připraveného pekáče.
- Kachnu pořádné prosolíme a posypeme kmíne.
- Poté do vnitřku kachny dáme celé omyté jablko a ostatní jablka rozkrájíme na čtvrtinky a poházíme je kolem kachny.
- Dále kachnu podlijeme vodou, přiklopíme víkem pekáče a dáme na 4 hodiny na 140°C péct.
- Upečenou kachnu poznáme jak podle vůně, tak podle toho, že když do ní píchneme vidličkou bude se maso bez problému odtrhávat od kosti.
- Takto hotovou kachnu vrátíme zpět do trouby, ale už bez víka.
- Troubu zvýšíme na 180°C s horním pečením, aby se nám udělala kůrčička.
- Teď už nám jen stačí nakrájet knedlíky, napařit a může se podávat výborný oběd nebo večeře.
- Přeji krásný sváteční den plný lásky a pohody. Dobrou chuť přeje Anežka.
Červené zelí tak trochu jinak
- Mezitím si uděláme zelí a to tak, že do kastrůlku si vyklopíme zelí ze zavařovačky a přivedeme k varu.
- Když nám zelí začne lehce pobublávat přidáme povidla nebo brusinkovou marmeládu a promícháme.
- Zelí nám krásně zhoustne a můžeme ho už jen dochutit solí.
+ There are no comments
Add yours