Skořicová babka s javorovým sirupem


Jak už asi všichni víte,  miluju skořici. A s přicházejícím podzimem vařím a peču vše, do čeho lze skořici přidat. Takže když jsem ochutnala babku s čokoládou, řekla jsem si, proč by nešla se skořicí a javorovým sirupem.

Byla jsem zrovna na chalupě, kde máme kachlová kamna. Rozhodla jsem se, že ji tedy upeču. No a výsledkem byla opravdová dobrota, po které se jen zaprášilo.

Celá rodina si moc pochutnala. Ale co vám tu budu povídat? Je opravdu potřeba babku upéct a ochutnat. Protože tu vůni, když se skořicová babka peče, a tu chuť vám prostě takhle nepředám.

Historie:

Teď trochu něco k historii dezertu Babka. Asi každý si někdy položil otázku, proč zrovna Babka?

Jedná se o židovský recept, který pochází z poloviny 19. století. Převážně se pekl v Polsku a Izraeli. Těsto babky je extra challahové těsto, které se připravuje při zvláštních a svátečních příležitostech. Co se týče přípravy, tak každá země si ji připravuje podle svého gusta.

Babka je sladký kynutý pletený chléb nebo dort, do kterého byla dříve dávána marmeláda nebo skořice. Inovace s čokoládou přišla později a to až začátkem 20. století.

Co se týče názvu Babka, tak v Polsku je babka zdrobnělina pro babičku. Můžeme se domnívat, že Babka má znázorňovat řasenou a skládanou sukni babiček.

S láskou vaše Anežka

Skořicová babka s javorovým sirupem

Chcete ochutnat další pořádně skořicový dezert? Tak šupky do kuchyně a udělejte si tuto lahodnou kynutou dobrotu.
Prep Time 2 hours 15 minutes
Cook Time 40 minutes
Course Breakfast, Dessert, Snídaně, svačina
Servings 1 babka

Ingredients
  

  • 70 ml mléka
  • 21 g čerstvého droždí
  • 275 g hladké mouky
  • 55 g cukru krupice
  • 2 celá vejce
  • 75 g rozpuštěného másla vlažného
  • špetka soli

Skořicová náplň

  • 80 g másla
  • 75 g cukru krupice
  • 2 pl mleté skořice
  • špetka soli

Na potření

  • 2 pl javorového sirupu

Instructions
 

  • V menší misce si rozdrobíme droždí, přidáme vlažné mléko a na konec přidáme lžičku cukru a mouky.
  • Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  • Ve vetší míse smícháme mouku, cukr a sůl .
  • Poté přidáme k moučné směsi vajíčka, rozpuštěné máslo, kvásek a vypracujeme hladké nelepivé těsto.
  • Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme v teple a klidu 2 hodiny kynout.
  • Mezi tím si připravíme náplň a to tak, že všechny ingredince dáme do mističky a utřeme je.
  • Po vykynutí, těsto vyjmeme s misky a vyválíme na pomoučeném vále do obdelníku a pomažeme náplní.
  • Pomazané těsto smotáme do rolády a podélně v půlce rozřízneme na dvě půlky.
  • Poloviny otočíme řezem vzhůru a smotáme dohromady jako cop.
  • Poté vložíme do vymazané a vysypané formy a dáme kynout na 20 minut.
  • Mezi tím si předehřejeme troubu na 175°C.
  • Babku pečeme 40 minut dozlatova.
  • Po vyjmutí z trouby ještě teplou potřeme jaorovým sirupem. Dobrou chuť ❤️
Keyword javorový sirup, skořice, skořicová babka

+ There are no comments

Add yours

Recipe Rating