Pončky
Warning: Undefined array key "ids" in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6110
Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114
Jump to Recipe
Zapomeňte na „nudné“ koblihy ze supermarketu. Pojďte si raději udělat pončky. Polské koblihy s polevou.
Pončky jsou de facto plněné koblihy marmeládou, které jsou obohaceny polevou a kandovaným ovocem. Pro někoho moc, pro jiného ozvláštnění běžných pocukrovaných koblih.
Pokud zavítáte do polské Varšavy, určitě navštivte vyhlášenou cukrárnu Blikle. V době mastného čtvrtku, což je těsně před Velikonocemi, se v Polsku před cukrárnami stály obrovské fronty na národní koblihy. Takže nějakých 30 minut čekání opravdu nic nebylo. Každý chtěl typickou polskou kulatou koblihu, plněnou šípkovou marmeládou, politou polevou a posypanou pomerančovou kandovanou kůrou.
Vaše Dvě Holky z Kuchyně
Pončky
Ingredients
Těsto
- 500 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 4 žloutky
- 50 g cukru
- 100 g rozehřátého másla
- 8 g vanilkového cukru (dávám domácí)
- 20 g droždí
- 250 ml vlažného mléka
- 1/4 čl soli
- 2 pl rumu (nebo jiného alkoholu)
- šípková marmeláda (může být jahodová, meruňková, malinová…)
- 750 ml oleje na smažení!!!!
Poleva
- 250 g moučkového cukru
- 2 pl citronové šťávy
- 3 pl teplého mléka
- 1 pl rumu
Posyp
- kandované kostičky z pomerančové kůry (nebo kandované ovoce)
Instructions
- Pokud zaděláváme těsto v robotu, tak všechny přísady vhodíme naráz a necháme míchat "listem" cca 10 minut.
- Pokud ručně, tak klasicky necháme nejdříve vzejít kvásek – droždí, trochu mléka, cukru a mouky, pak vše vymícháme vařečkou cca 10 minut.
- Necháme kynout pod utěrkou asi 1 hodinu.
- na pomoučeném válu rukama vytáhneme z těsta asi 0,5 cm silnou placku (vyvalíme) a vykrájíme na polovině těsta kolečka. Na druhé polovině kolečka jen naznačíme. Na tyto naznačená kolečka dáme doprostřed marmeládu, přikryjeme vykrojeným kolečkem, které roztáhneme ke krajům a dokrojíme.
- Necháme takto kynout pod utěrkou opět 1 hodinu.
- Smažíme v rozpálené 2 cm vrstvě oleje vykynutou stranou dolů zprvu 1 minutu pod poklicí (. dokyne horní strana). Pak již bez poklice dohněda.
- Lžící pomažeme polevou a posypeme kandovaným pomerančem, ovocem.
+ There are no comments
Add yours