Pončky



Warning: Undefined array key "ids" in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6110

Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114
Jump to Recipe

Zapomeňte na „nudné“ koblihy ze supermarketu. Pojďte si raději udělat pončky. Polské koblihy s polevou.

Pončky jsou de facto plněné koblihy marmeládou, které jsou obohaceny polevou a kandovaným ovocem. Pro někoho moc, pro jiného ozvláštnění běžných pocukrovaných koblih.

Pokud zavítáte do polské Varšavy, určitě navštivte vyhlášenou cukrárnu Blikle. V době mastného čtvrtku, což je těsně před Velikonocemi, se v Polsku před cukrárnami stály obrovské fronty na národní koblihy. Takže nějakých 30 minut čekání opravdu nic nebylo. Každý chtěl typickou polskou kulatou koblihu, plněnou šípkovou marmeládou, politou polevou a posypanou pomerančovou kandovanou kůrou.

Vaše Dvě Holky z Kuchyně

Pončky

Polské národní koblihy, na které se stály nemalé fronty. Typické v době Velikonočního masopustu. Kobliha plněná marmeládou, politá polevou a ozdobená kandovanou pomerančovou kůrou nebo ovocem. To jsou pončky v našem podání.
Course Dezert
Servings 25 koblih

Ingredients
  

Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 4 žloutky
  • 50 g cukru
  • 100 g rozehřátého másla
  • 8 g vanilkového cukru (dávám domácí)
  • 20 g droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1/4 čl soli
  • 2 pl rumu (nebo jiného alkoholu)
  • šípková marmeláda (může být jahodová, meruňková, malinová…)
  • 750 ml oleje na smažení!!!!

Poleva

  • 250 g moučkového cukru
  • 2 pl citronové šťávy
  • 3 pl teplého mléka
  • 1 pl rumu

Posyp

  • kandované kostičky z pomerančové kůry (nebo kandované ovoce)

Instructions
 

  • Pokud zaděláváme těsto v robotu, tak všechny přísady vhodíme naráz a necháme míchat "listem" cca 10 minut.
  • Pokud ručně, tak klasicky necháme nejdříve vzejít kvásek – droždí, trochu mléka, cukru a mouky, pak vše vymícháme vařečkou cca 10 minut.
  • Necháme kynout pod utěrkou asi 1 hodinu.
  • na pomoučeném válu rukama vytáhneme z těsta asi 0,5 cm silnou placku (vyvalíme) a vykrájíme na polovině těsta kolečka. Na druhé polovině kolečka jen naznačíme. Na tyto naznačená kolečka dáme doprostřed marmeládu, přikryjeme vykrojeným kolečkem, které roztáhneme ke krajům a dokrojíme.
  • Necháme takto kynout pod utěrkou opět 1 hodinu.
  • Smažíme v rozpálené 2 cm vrstvě oleje vykynutou stranou dolů zprvu 1 minutu pod poklicí (. dokyne horní strana). Pak již bez poklice dohněda.
  • Lžící pomažeme polevou a posypeme kandovaným pomerančem, ovocem.
Keyword koblihy, pončky

+ There are no comments

Add yours

Recipe Rating