Marty chleba
Warning: Undefined array key "ids" in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6110
Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114
Jump to Recipe
Domácí chleba je u nás na denním pořádku, respektive u mamči s taťkou. K tomuhle jsem se ještě nedopracovala, abych „každý den“ pekla čerstvý chlebík.
Mamča pravidelně krmí kvásek, takže u ní je už snad i povinnost každý den péct. Já když chci chleba, tak jdu s prosíkem o její kvásek, protože já to udržování, no nějak mi to nejde. Na tohle jsem lempl.
Tenhle chleba je ale dokonalost sama. Jetě jsem neslyšela, že by někomu nechutnal a že už ho okusila pěkná řádka lidí. Dáváme ho rády jako pozornost místo bonboniér a jiných běžných „platidel“. Když k tomu uděláte domácí bylinkové máslíčko nebo nějakou pomazánku, tak je to pěkný dárek.
Jak založit domácí kvásek?
Přemýšlela jsem, zda Vám to tady vypisovat, ale nakonec jsem se rozhodla, že Vám dám odkaz na video, kde to slečna/paní skvěle vysvětluje. Ona na tom není žádná věda, takže ani my jsme nevymyslely nějakou specialitku.
Vaše Dvě Holky z Kuchyně
Marty chleba
Equipment
- 2 litinové hrnce s poklicí (dno hrnce 13cm, poklice 17cm)
- 2 misky
- 2 utěrky
Ingredients
- 190 g žitné chlebové mouky
- 270 g hladké pšeničné mouky
- 100 g pšeničné chlebové mouky
- 1,5 čl soli vrchovaté
- 2 pl 0-tenticu vrchovaté
- 1,5 pl chlebového koření od Antonína vrchovaté
- 360 ml vlažné vody
- 200 g žitného kvásku
- špetka hrubé mouky na poprášení utěrek
Instructions
0-tentic urychluje kynutí, pokud není 0-tentic, tak necháváme kynout chleba přes noc, pak máme i bublinky v chlebu.
- Všechny přísady uhněteme hákem v robotu (ručně je to příliš pracné) – cca 5-8minut.
- Celou mísu vložíme do velké igelitky a utemujeme, aby tam nešel vzduch. Necháme kynout dle teploty v místnosti 1,5 hodiny (25°C a více) a až 2 hodiny (20°C a méně). těsto nesmí překynout.
- Stěrkou vyškrábeme těsto na hladkou moukou pomoučený vál (těsto je lepivé). Rozdělíme ho na dvě části.
- Z každé vytvoříme bochník, ručně zapracujeme trošku mouky, slepíme okraje k sobě – to pak vytvoří rozpraskanou vrchní část – a vložíme "prasklinami" na dno misky s utěrkou poprášenou hrubou moukou. Zbylými částmi utěrky zakryjeme a necháme kynout dalších 20-30 minut. Zase nesmí překynout.
- Bochníky rychle přendáme do rozpálených hrnců. Spodní část chleba máme navrchu.
- Pečeme celou dobu pod poklicí 30-35minut MAX!!!
+ There are no comments
Add yours