Kuřecí vývar
Warning: Undefined array key "ids" in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6110
Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114
Tak teď Vám buďto poradím světobornou věc, anebo mě budete mít za blázna, co objevil Ameriku až po 30. Vývary nebo spíše obecně polévky jsou opravdu dominantou mé babičky. Od ní je milujeme napříč generacemi. Moje mamka, já i mé děti. Nejlepší jsou samozřejmě ty s nudličkami.
Jednou mi babička vyprávěla, že za jejího asi už 100. pobytu v nemocnici, ženský na pokoji řešily, proč ty vývary nejsou čisté a „smrdí“. Smrdí? Řekla bych, že myslely zasmrádají a mají takový ten kal. Upřímně, ten kal mě štval také. Vždycky jsem naházela maso se zeleninou do hrnce, zalila vodou a nechala vařit. Po chvíli se začal na stranách kastrolu objevovat šlem – ten se musí sbírat a stejně po dovaření to nebylo „vončo“ 🙂 Takže jsem na vývary zanevřela. Až do tohohle vyprávěcího dne, kdy mi babča řekla její „super tajný“ postup.
Nevěřila jsem vlastním očím, ale udělala jsem ten nejlepší vývar za svůj život a má starší dcera si dokonce myslela, že nám ho poslala babička. Takže velká pocta. A v čem, že spočívá to velké tajemství. Samozřejmě, že v postupu přípravy. Důležité totiž je následující:
- do hrnce vložit maso a zalít požadovaným množstvím vody
- dát vařit, cca po 5 minutách varu vodu vylít, hrnec vydrbat houbičkou dočista a maso též pořádně umýt (pořádně)
- vzít omyté maso, zeleninu dle vašeho výběru, zalít vše vodou (podle toho, kolik polévky chceme) a dát vařit – táhnout
Kuchařky a kuchaři divte se nebo ne, ten vývar je nádherný! A teď už k receptu krok za krokem.
Dobrou chuť Vám přejí Dvě holky z kuchyně.
Ingredience
1 kuřecí zadní stehno (či jiná část kuřete)
1/2 celeru
2 větší mrkve
1/2 větší cibule
1/2 hrnku hrášku
2 hrsti polévkových nudlí
bohatý slepičí bujón Knorr (či domácí)
petrželka
Postup
- Do hrnce vložíme kuřecí, zalijeme vodou tak, aby bylo maso zcela ponořené a dáme vařit. V plném varu necháme cca 5 minut. Poté vodu vylijeme, hrnec pořádně umyjeme a totéž uděláme s masem. Opravdu pořádně umyjeme pod studenou vodou.
- Celer a mrkev ostrouháme a nakrájíme na větší kusy. Do umytého hrnce vložíme umyté maso, připravený celer s mrkví, půlku cibule a necháme vařit na nejvyšší stupeň cca 10-15 minut a poté táhneme podle toho, jak chceme silný vývar. V našem případě to bylo cca 1,5 hodiny.
- Hrnec odstavíme a maso se zeleninou vyjmeme. Snažíme se vyjmout i rozvařenou cibuli – moje děti ji nemusí. Pokud vám nevadí, klidně ji tam nechte. Maso obereme, naházíme zpět do vývaru v hrnci. Mrkev nakrájíme na kousíčky a totéž můžeme udělat s celerem (u nás celer moc oblíbený není, takže ho do polévky nedáváme) a přidáme do vývaru.
- Hrnec dáme na zpět na plotýnku, zapneme na vyšší stupeň a přidáme hrášek, knorr a nudle. Knorr pořádně rozmícháme a vaříme do té doby dokud se nám neuvaří nudle.
- Nakonec vhodíme ještě petrželku a můžeme podávat.
+ There are no comments
Add yours