Cokoliv na černém pivu s bramborovými placičkami
Tak tuto dobrotu jsem měla možnost poprvé ochutnat od své kamarádky a skorobabičky Olinky.
Jednou jsme s naší holčičí partou jeli k nám do lesa na chalupu a každá jsme měla uvařit něco dobrého a našemu srdci blízkého. A když jsem ochutnala dobrotu od Olinky, nemohla jsem blahem ani mluvit. Prostě se mi dělaly boule za ušima.
Olinka připravila na pivě vepřové maso a byla to lahoda. Já jsem se rozhodla zkusit maso daňčí. A tak jsem jednoho krásného dne byla na chalupě a pustila jsem se do vaření, teda spíš pečení. Výsledek byl dokonalý.
Myslela jsem si, že dovezu něco domů na ochutnání, ale byla jsem ráda za to, že jsem uhájila porci na nafocení 😂. Sklidila jsem spoustu pochval a nezbylo vůbec nic.
S láskou vaše Anežka
Cokoliv na černém pivu s bramborovými placičkami
Ingredients
- 1 kg masa (kýta, hřbet, plecko)
- 1 kg kořenové zeleniny (jako pod svíčkovou)
- 150 g špeku
- 1 ks malého rajského protlaku
- 4 pl švestkových povidel
- 500 ml černého piva
- 2 pl sádlá
- 2 l vývaru (masový nebo zeleninový)
- 1 ks citrónu (na potření masa)
- 2 pl tymiánu (na potření masa)
- čerstvě mletý pepř (na potření masa)
- 2 ks bobkového listu (na potření masa)
- 4 kuličky nové koření (na potření masa)
- 1/2 pl soli (na potření masa)
Bramborové placičky
- 600 g brambor
- 200 g dětské krupičky
- 1/2 čl soli
- 1 celé vejce
- 1 pl škrobu
Instructions
- Maso si připravíme den dopředu, aby se nám krásně rozleželo.
- Vezmeme si maso, omyjeme ho, pomažeme citrónovou šťávou, rozpuštěným máslem, čerstvě mletým pepřem, tymiánem a přihodíme bobkový list a nové koření.
- Pomazané maso vložíme zpět do pekáče a necháme přes noc v chladu odpočinout.
- Druhý den maso vyndáme a prošpikujeme kvalitním špekem nebo slaninkou.
- Poté si dáme rozehřát troubu na 160°C a maso ze všech stran opečeme. Tak aby se nám zatáhlo.
- Opečené maso dáme zpět do pekáče a přidáme k němu oloupanou zeleninu a sádlo.
- Podlijeme vodou nebo vývarem a dáme péct na 3,5 hodiny.
- Když je maso upečené vyndáme z pekáče na prkénko.
- Z výpeku vyndáme kuličky nového koření a bobkový list.
- Zbylý výpek a zeleninu rozmixujeme a přimícháme do již uvařeného vývaru.
- Dále k vývaru přidáme protlak, povidla a černé pivo.
- Pořádně promícháme a necháme zlehka probublávat. Jak říká moje mamka kolotat.
- Pokud se vám bude zdát omáčka řídká, můžete zahustit syrovou bramborou nebo jíškou.
- Když je omáčka hotová nakrájíme maso na plátky a přidáme do vzniklé omáčky.
- Opět necháme lehce povařit a můžeme servírovat.
Bramborové placičky
- Brambory omyjeme a se slupkou dáme vařit.
- Když jsou brambory uvařené, slijeme vodu a necháme je vychladnout.
- Mezi tím si do většího hrnce nalijeme vodu, osolíme ji a přivedeme k varu.
- Vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle. Polovinu na jemném a polovinu na hrubším struhadle.
- K nastrouhaným bramborám přidáme krupičku, vajíčko, sůl a lžíci škrobu.
- Vše pořádně promícháme a vypracujeme pevné těsto.
- Z těsta vytvarujeme kuličky, kterou pak rozplácneme.
- Vzniklé placičky vkládáme do vroucí vody.
- Když jsou placičky hotové vyplavou na hladinu.
- Tip: Placičky je dobré po uvaření opéct na sádle nebo oleji.
+ There are no comments
Add yours