Chorvatský guláš


Toto jídlo jsem měla možnost poprvé ochutnat u svého přítele. Když mi řekl, že pro mne uvaří jejich tradiční guláš, úplně jsem nevěděla, co si mám pod tímto názvem představit. Protože mi bylo hned jasné, že to nebude guláš jako ten náš – do hlubokého talíře, hodně papriky a jako příloha houskový knedlík. Tak jsem počkala do večera a konečně ho ochutnala. Je to opravdu dobrota, která je lehká, chutná a zasytí. 

Ptala jsem se pak přítele, jestli k tomu dávají nějakou přílohu, ale prý ne. Jen se může do guláše přidat ještě bílé zelí. To já bych si ho klidně uměla představit s čerstvým chlebem nebo bylinkovou bagetkou.

Tak Vám přeji hezké a pohodové vaření Chorvatského guláše.

S láskou Vaše Anežka

Chorvatský guláš

Nikdy jste o Chorvatském guláši neslyšeli? Ani nevíte, jak se takový Chorvatský guláš připravuje? No tak teď máte jedinečnou příležitost.
Prep Time 1 day
Cook Time 2 hours 46 minutes
Course hlavní chod, hlavní jídlo, oběd, večeře
Cuisine Croatia
Servings 1 větší hrnec

Ingredients
  

  • 300 g bílých fazolí
  • 450 g uzených žeber
  • 2 ks větší červené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 ks mrkve
  • 1 čl oleje
  • 1 ks bobkového listu
  • 4 kuličky barevného pepře
  • 1/2 pl sušené máty
  • 1/2 pl soli
  • pepř

Instructions
 

  • Vezmeme si bílé fazole, umyjeme je a vložíme do většího hrnce, do kterého nalijeme vodu.
  • Vody musí být tolik, aby fazole byly celé ponořené a necháme přes noc v hrnci.
  • Druhý den vezmeme fazole, dáme na plotnu a počkáme než se začnou vařit.
  • Poté hned vypneme a vodu z fazolí slijeme.
  • Opětovně k fazolím nalijeme studenou vodu, tak aby byly všechny ponořené a dáme vařit.
  • Mezi tím si nakrájíme česnek na plátky nebo můžeme prolisovat, oloupeme dvě červené cibule a pořádně omyjeme mrkev.
  • Jakmile se fazole začnou vařit, scedíme a přilijeme k fazolím vlažnou vodu.
  • Do takto vařených fazolí přidáme česnek, cibule, mrkev, bobkový list, kuličky pepře a necháme na mírném ohni vařit.
  • V druhém hrnci si necháme 15 minut vařit omytá uzená žebra.
  • Poté z žeber vodu slijeme, žebra nakrájíme na kostičky a přidáme k fazolím. Osolíme, opepříme a přidáme sušenou mátu.
  • Takto připravený guláš necháme na středním plameni vařit 2,5 hodiny pod pokličkou.
  • Tip: Pokud chcete guláš zahustit, tak si na pánvi se sádlem nebo olejem rozmíchejte 2 pl hladké mouky. Až mouka zezlátne přidejte 1/2 pl sladké papriky, zamíchejte a přidejte do guláše. Nechte ještě tak 6 minut vařit.
Keyword bílé fazole, Chorvatský guláš, Guláš

+ There are no comments

Add yours

Recipe Rating