Brambory plněné nivou a slaninou


Plněné brambory

Warning: Undefined array key "ids" in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6110

Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114
Jump to Recipe

Plněné brambory, strašně jednoduchý a rychlý recept, který se hodí nejen ke grilovací sezóně. Tento recept zajisté využijete napříč všemi ročními obdobími. Naše plněné brambory nivou a slaninou se dají jíst i samotné, ale pánové je zajisté doplní nějakou pořádnou flákotou 🥩.

Plněné brambory

Story time

K tomuto receptu jsem se dostala, když jsem byla mála holka. Často jsem přespávala u mé dobré kamarádky, která má za maminku výbornou kuchařku. Jednou nám udělala tyto plněné brambory nivou k masu a já z nich byla unešená. Začala jsem si je doma vařit po paměti a chuti, až se mi jednoho dne povedly. Od té doby je vařím často a nesmí chybět na našem stole při každé letní grilovačce nebo i jen tak, když mám chuť na něco malého k salátu.

Plněné brambory

Víte jak je to s bramborami v kuchyni?

Brambory jsou u nás, v České zemi, snad nejznámější surovinou. I když je používá každá kuchařka ve své kuchyni, tak dodnes si lidé pletou, na co se hodí který typ. Můžete se setkat s následujícími pojmy:

TYP A – rovněž přílohové, salátové brambory. Při vaření drží svůj tvar, jsou tvrdší. Stačí vařené s tvaroho-pažitkovou pomazánkou 😉.

TYP B – nejvíce zastoupený typ v obchodech a to pro jejich univerzálnost a skladování. na chladném a temném místě vydrží i několik týdnů. Dobré je je uchovávat v papírovém pytlíku. Zkuste z nich šťouchané brambory se slaninkou a cibulkou 😀.

TYP C – poslední typ se vařením doslova rozpadá a proto je tento typ vhodný na nejrůznější bramborová těsta. Pro děti vykouzlíte krásně jemnou bramborovu kaši, pro pány bychom zvolily správné chalupářské bramboráky.

Rané (nové) brambory – nové brambory nejraději používáme do salátů nebo jen tak vařené s již zmiňovanou pomazánkou. Poznáte je nesouvislou slupkou, která se odlupuje. Jsou to brambory určené k přímé spotřebě, nedoporučuje se je skladovat delší dobu. Sklízí se do konce června.

Pozdní brambory – to jsou většinou brambory, které se rozdělují na jednotlivé typy (A,B,C). Jsou vhodné k dlouhodobějšímu skladování.

Pozor na naklíčené brambory. Konzumace již naklíčených brambor se nedoporučuje z důvodu vyššího obsahu solaninu. Brambory s klíčky se dají očistit a očka ořezat. Pokud jsou brambory již silně naklíčené (klíčky delší jak 1cm), tak je hoďte na kompost 😉.

Dobrou chuť přejí Vaše Dvě Holky z Kuchyně


plněné brambory

Brambory plněné nivou a slaninou

Brambory plněné nivou a slaninou se skvěle hodí ke grilování, jako příloha, ale dají se jíst zcela samotně. je lepší mít po ruce větší brambory, se kterými se bude lépe pracovat.
Course hlavní chod, Příloha
Servings 4 porce

Ingredients
  

  • 5 ks středně velkých brambor
  • 150 g slaniny
  • 110 g nivy
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 1 ks středně velké cibule nebo jarní cibulky
  • sůl
  • pepř
  • sušený česnek

Instructions
 

  • Do hrnce si vložíme brambory se slupkou a dáme je vařit. Mezi tím si nakrájíme slaninu na malé kostičky a opečeme ji na trošce sádla. Nakrájíme si ještě cibuli na kostičky. Nivu můžeme nadrobit v ruce nebo ji pokrájet.
  • Poté, co se nám brambory uvaří, tak je slijeme a necháme zchladnout. Předehřejeme si troubu na 150°C. Zatím, co nám brambory chladnou, tak si rozehřejeme pánvičku a orestujeme cibulku, přidáme slaninu, nivu a na konec vše zalijeme smetanou a necháme zlehka vařit.
  • Vychladlé brambory podélně rozpůlíme a vydlabeme vnitřek, který si schováme vedle do mističky. Brambory dlabeme tak, aby nám vznikla mistička, takže opatrně, ať bramboru neproděravíme.
  • Když brambory vydlabeme, vložíme je na plech, na kterém je pečící papír. Do směsi na pánvičce přidáme vnitřek vydlabaných brambor (ne ty vydlabané brambory :-)) a vše pořádně promícháme.Dochutíme solí, pepřem a sušeným česnekem. Když je vše hotové a dochucené, tak brambory plníme náplní a dáváme péct do trouby na 15 – 20 minut.
  • Tento recept je velice jednoduchý. K masu, jako příloha, či jen tak samotné – prostě si je zamilujete stejně jako my. Brambory jsou dobré jak studené, tak i teplé, ale to už musíte vyzkoušet sami.
Keyword grilování, zapečené brambory

+ There are no comments

Add yours

Recipe Rating