Husa v šouletu

Šoulet jsem až donedávna znala jen z jídelních lístků nebo z receptů v kuchařkách. Ale opět jsme měly náš holčičí slet na chalupě a kamarádka Daniela udělala husí šoulet, tak jsem jí lehce pokukovala pod ruku jak vše připravuje a co dělá. Příprava je v celku jednoduchá, ale zabere nějaký čas. Přes noc je třeba namočit kroupy, hrách a cizrnu a pak doměkka uvařit. Husu potřebujeme upečenou, rozebranou na porce. Ale můžete stejně jako my sníst část husy s knedlíkem a se zelím a to, co zbyde, obrat a nakrájet do šouletu. Pak se osmahne na sádle vypečeném z husy cibule s česnekem.
A teď už to bylo celkem rychlé. Přidaly jsme hrách, cizrnu a kroupy, zamíchaly s kousky husy a výpečky, nandaly do pekáčku a daly péct. No jo, jenomže nám začaly haprovat kamna a trouba se dostatečně nezahřála, takže jsme pekáčky vyndaly a druhý den k obědu vše dopekly v remosce… což také nebyla žádná sláva, protože remoska vyhodila pojistky.
Husí šoulet se nakonec podařilo zapéct a byl opravdu výborný. Ještě jsem si ho posypala smaženou cibulkou a nakrájela jsem si nakládané okurky a rajčátka. No prostě to byla mňamka.
S láskou vaše Anežka

Husa v šouletu
Ingredients
- 300 g masa z husy
- 1 vetší cibule
- 5 stroužků česneku
- 200 g krup
- 200 g cizrny
- 180 g hrachu
- 2 pl majoránky
- 1 pl drceného kmínu
- pepř
- sůl
Instructions
- Hrách a cizrnu si dáme každý zvlášť přes noc namočit.
- Druhý den ráno vodu slijeme, dáme každou luštěninu do svého hrnce, dolijeme studenou vodou, osolíme a dáme vařit. Nejdéle se mi vařil hrách.
- Mezi tím si obereme maso z husy a dáme si ho stranou.
- Dále si nakrájíme najemno cibulku, česnek a v hluboké pánvi orestujeme na husím sádle.
- Z uvařených luštěnin slijeme vodu, přidáme do pánvičky a lehce orestujeme.
- Poté přidáme maso z husy, vše promícháme, přendáme do pekáčku a rychle zapečeme cca 10-15 minut.
- Po upečení už můžeme servírovat samotně, nebo si můžeme přikrájet kyselou okurku nebo rajče.
+ There are no comments
Add yours