Husa v šouletu


Šoulet jsem až donedávna znala jen z jídelních lístků nebo z receptů v kuchařkách.  Ale opět jsme měly náš holčičí slet na chalupě a kamarádka Daniela udělala husí šoulet, tak jsem jí lehce pokukovala pod ruku jak vše připravuje a co dělá. Příprava je v celku jednoduchá, ale zabere nějaký čas. Přes noc je třeba namočit kroupy, hrách a cizrnu a pak doměkka uvařit. Husu potřebujeme upečenou, rozebranou na porce. Ale můžete stejně jako my sníst část husy s knedlíkem a se zelím a to, co zbyde, obrat a nakrájet do šouletu. Pak se osmahne na sádle vypečeném z husy cibule s česnekem.

 A teď už to bylo celkem rychlé. Přidaly jsme hrách, cizrnu a kroupy, zamíchaly s kousky husy a výpečky, nandaly do pekáčku a daly péct. No jo, jenomže nám začaly haprovat kamna a trouba se dostatečně nezahřála, takže jsme pekáčky vyndaly a druhý den k obědu vše dopekly v remosce… což také nebyla žádná sláva, protože remoska vyhodila pojistky.

Husí šoulet se nakonec podařilo zapéct a byl opravdu výborný. Ještě jsem si ho posypala smaženou cibulkou a nakrájela jsem si nakládané okurky a rajčátka. No prostě to byla mňamka.

S láskou vaše Anežka

Husa v šouletu

Zbyla vám ještě doma husa ze svatého Martina? Tak se nebojte, využití pro ní máme a to tento dokonalý recept Husa v šouletu.
Prep Time 1 hour
Cook Time 40 minutes
Course hlavní chod, hlavní jídlo, oběd, večeře
Servings 1 větší pekáč

Ingredients
  

  • 300 g masa z husy
  • 1 vetší cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 200 g krup
  • 200 g cizrny
  • 180 g hrachu
  • 2 pl majoránky
  • 1 pl drceného kmínu
  • pepř
  • sůl

Instructions
 

  • Hrách a cizrnu si dáme každý zvlášť přes noc namočit.
  • Druhý den ráno vodu slijeme, dáme každou luštěninu do svého hrnce, dolijeme studenou vodou, osolíme a dáme vařit. Nejdéle se mi vařil hrách.
  • Mezi tím si obereme maso z husy a dáme si ho stranou.
  • Dále si nakrájíme najemno cibulku, česnek a v hluboké pánvi orestujeme na husím sádle.
  • Z uvařených luštěnin slijeme vodu, přidáme do pánvičky a lehce orestujeme.
  • Poté přidáme maso z husy, vše promícháme, přendáme do pekáčku a rychle zapečeme cca 10-15 minut.
  • Po upečení už můžeme servírovat samotně, nebo si můžeme přikrájet kyselou okurku nebo rajče.
Keyword cizrna, hrách kroupy, husa, husa v šouletu, kroupy, šoulet

+ There are no comments

Add yours

Recipe Rating