Šunkofleky od Anežky


Šunkofleky jsou u nás doma velká tradice a tak si je vaříme vcelku často. Už od dětství jsem je měla moc ráda a dodnes miluji uždibovat opečené těstoviny, uzené maso nebo spečený sýr. Brácha by mi to mohl potvrdit, protože uždiboval taky. Ale co se dalo dělat, když ono (je) to bylo tak moc dobré. A přitom je to tak jednoduché jídlo. 

Postupem času jsem se začala od mamky šunkofleky učit a zkoumat jak je připravuje. Když už jsem načerpala dostatek potřebných informací a fíglů, upekla jsem je sama a trochu je změnila: vajíčka vyklepnu do misky, přidám sůl, pepř a teď přichází to hlavní – dám tam smetanu a kousek másla. No a teď to promíchám a naliju na těstoviny. 

No, jen jak to tu píšu, tak se mi zbíhají sliny. Takže Vám přeji dobrou chuť a hezký čas strávený v kuchyni.

S láskou Vaše Anežka

Šunkofleky od Anežky

Máte rádi šunkofleky? A chete si je trošku ozvláštnit? Tak si připravte tyto vláčné se smetanou, sýrem a muškátovým oříškem. A pozor pozor jsou velice návykové!!!
Prep Time 20 minutes
Cook Time 1 hour 15 minutes
Course hlavní chod, hlavní jídlo, oběd, večeře
Servings 1 pekáček

Ingredients
  

  • g vrtulek
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 g uzeného masa
  • 4 celá vajíčka
  • 80 g strouhaného sýra chedar, gouda
  • špetka muškátového oříšku

Instructions
 

  • Nejprve si vezmeme větší hrnec, dáme do něj vodu, 1 pl soli a přivedeme k varu.
  • Do vroucí vody přidáme vrtulky a necháme je vařit. Já je vařila al-dente, protože je ještě budeme péct.
  • Mezitím si vyndáme uzené maso, které nakrájíme na menší kostičky a na rozehřáté pánvi s tukem opečeme.
  • Než se nám vrtulky uvaří, dáme rozehřát troubu na 180°C a připravíme si pekáček, který vymažeme sádlem nebo olejem.
  • Uvařené vrtulky slijeme a vsypeme do připraveného pekáčku.
  • Do větší sklenice dáme vajíčka, přilijeme smetanu, osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek a vše promícháme.
  • Takto hotovou směs přidáme k vrtulkách, přidáme ještě strouhaný sýr a promícháme vše spolu tak, aby se nám vše propojilo.
  • Poté dáme šunkofleky do rozehřáté trouby a pečeme 40 minut na 180°C přikryté víkem nebo alobalem. Ke konci už jen na 5 – 10 minut odryjeme víko, aby se nám udělala kůrčička.
  • Tip: Servírovat můžete samotné s kyselou okurkou nebo i se salátkem.
Keyword chedar, smetana, šunkofleky, těstoviny, uzené maso, vajíčko

+ There are no comments

Add yours

Recipe Rating