Velikonoční beránek z tvarohového těsta



Warning: Undefined array key "ids" in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6110

Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114

Víte proč se peče na Velikonoce beránek?

Každé svátky mají své rituály a tradice a nijak tomu není ani u Velikonoc. Ovšem kolik z vás ví, proč se s Velikonocemi pojí právě beránek? Asi vás nepřekvapí, že tato tradice sahá daleko do doby minulé, až k Mojžíšovi. Připomínkou vysvobození izraelského lidu z egyptského otroctví byl obřad, kdy každá izraelská rodina měla přivést beránka, který byl následně obětován. Podle křesťanské víry je Ježíš beránek, obětovaný za spásu světa, který nás vysvobozuje z otroctví hříchu. Je symbolem nevinnosti, záchrany. Dříve se ale nepekl sladký beránek, ale beránek celý (pokrm z jehněčího masa). Kdy došlo k přerodu přesně určit nelze.

Jak se peče beránek?

Beránek se v dnešní době peče na mnoho způsobů. Také se využívá nespočet různých forem. My jsme použily pro tentokrát silikonovou formu. Také používáme keramické formy a to buď jednoduché (beránek je z jedné strany ploší a nemá vyrýsovaná záda) anebo dvojité (beránek je 3D). Oblíbily jsme si keramické formy od Keramika Kalfus. Tyhle formy jsou úžasné a nikdy se nám nestalo, že by se něco přichytilo. Potom jsou též super keramické formy od české značky Tescoma. Silikonovou formu jsem koupila v Albertu (bohužel značku již nevím).

A jak je to s naším pečením beránka

Velikonoční beránek je u nás doma taková velká tradice. Už jako malá jsem se vždy těšila, až budu beránka s mamkou péct a čekala zda se nám povede a nebo mu upadne hlava.

Upřímně vám můžu říct, že Velikonoce mám ráda tak posledních pět let. Jinak to pro mne bylo utrpení. A tak jsem si je zkrášlovala a zlepšovala pečením dobrot. Tvarohového beránka jsem tedy měla možnost za ty roky dotáhnout k dokonalosti a teď si na něm můžete pochutnat i vy.

Dobrou chuť přejí Vaše Dvě Holky z Kuchyně

Ingredience

250g másla

250g cukru krupice

4 celá vejce

250g měkého tvarohu

kůra z půlky citrónu

1 vanilkový cukr

1 vanilkový lusk

300g polohrubé mouky

1/2 prášku do pečiva

Jak na to

  1. Nejprve si dáme předehřát troubu na 160°C a připravíme si formu na beránka.
  2. Poté si vezmeme vajíčka a oddělíme bílky od žloutků. Žloutky dáváme do větší misky a přidáme cukr krupici, máslo a vše utřeme.
  3. Když máme utřeno, přidáme do misky tvaroh, mouku, citrónovou kůru, kypřící prášek, vanilkový cukr a vanilkový lusk. Vše promícháme.
  4. Mezitím ve vedlejší misce vyšleháme bílky do tuha.
  5. Vyšlehané bílky zlehka přimícháme do těsta. Takto hotové těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy.
  6. Beránka pečeme cca 35 – 45 minut, ale kontrolujte pomocí špejle.

Tip: Pokud máme v těstu tvaroh, tak se nám doba pečení prodlouží. Tvaroh se peče déle a proto můžeme beránka přikrýt alobalem, aby se nespálil.

+ Leave a Comment