Mazanec podle Anduly
Warning: Undefined array key "ids" in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6110
Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114
Tak mazanec je pro mne jedna z dalších velkých kapitol v mém životě. Když jsem byla malá, tak pekla vždy mazanec mamka a já jí pomáhala vážit, míchat a ujídala jsem jí rozinky namočené v rumu. Vždy jsem se dívala, jak těsto kyne a hlídala, aby nám neuteklo z mísy ven.
Když bylo těsto krásně nakynuté, tak ho mamka zpracovala a já nůžkami nastříhla přesně uprostřed křížek. Toto pečení mě vždy bavilo, ale jak jsem byla zkoumavá a zvídavá, chtěla jsem svůj vlastní recept na mazanec. Tak jsem pekla a pekla, až jsem spojila více receptů na mazanec dohromady.
Představuji Vám svůj vláčný a opravdu vymakaný mazanec. Jak to tu píšu, tak se mi úplně sbíhají sliny. Schválně mi pak dejte vědět jak máte mazanec nejraději. Já si ho namažu máslem a pocukruji zlehka moučkovým cukrem. Je to prostě bomba.
A víte proč se dělá na mazanci křížek?
Křížek plní jak tradici, tak i pekařskou vychytávku. Díky křížku totiž dochází k lepšímu odvodu páry a tím nám mazanec nepopraská a neodloupne se kůrka 🙂 Přiznejte se, věděli jste to? 😜
Dobrou chuť přejí Vaše Dvě Holky z Kuchyně
Ingredience
500 g hladké mouky
1 celé čerstvé droždí
250 ml mléka
125 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 čl vanilkové pasty s bourbonem
125 g másla
3 vejce (do těsta jdou pouze žloutky)
100 g mandlí – plátků
100 g rozinek
kůra z půlky citrónu
špetka soli
1/2 čl muškátový oříšek (podle uvážení)
rum
Jak na to
- Nejprve si do rumu namočíme rozinky s polovinou mandlí. Nechávám je namočené 2-3 hodiny, ale můžete i déle.
- Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné a 1/4 odlijeme do rendlíku, přidáme lžičku cukru, promícháme a nadrobíme do něj droždí. Zamícháme, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
- Máslo dáme do rendlíku a necháme ho rozpustit, nesmí být horké, jen vlahé.
- Do větší misky prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, vanilkový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, muškátový oříšek a vanilkovou pastu s bourbonem a vše promícháme.
- V misce se sypkou směsí si uděláme důlek a vyklepneme do něj žloutky. Přidáme vlahé máslo, namočené rozinky, plátky mandlí, zbylé mléko a vypracujeme krásné vláčné těsto. Těsto bude lehce řídké a mastné.
- Když máme takto těsto zpracované, necháme ho pod utěrkou kynout v teple cca hodinu.
- Po hodině si rozehřejeme troubu na 160°C a připravíme si plech s pečícím papírem.
- Těsto si vyklopíme z mísy na pomoučenou plochu a uděláme mazanec, který dáme na připravený plech.
- Mazanec ze shora nastřihneme nůžkami do kříže a pomažeme ho bílky. Poté posypeme zbylými mandlemi a dáme péct na cca 40 minut, ale kontrolujeme pomocí špejle.
- Po upečení necháme mazanec vychladnout a pak už si jen užíváme tu božskou chuť.
+ There are no comments
Add yours