Jablečný závin


Štrúdl

Warning: Undefined array key "ids" in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6110

Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/web/virtuals/287648/virtual/www/domains/dveholkyzkuchyne.cz/wp-content/plugins/essential-grid/public/essential-grid.class.php on line 6114

Jablečný závin neboli štrúdl je jeden z mých nejoblíbenějších dezertů. Dá se upéct na mnoho způsobů jak slaných, tak sladkých a vždy je dokonalý.

Mě ho naučila péct moje maminka. Když jsem byla malá, maminka ho pekla každý víkend. Pamatuji si, jak nastrouhala jablka, připravila si těsto a najednou jsem ucítila tu nádhernou vůni skořice a pečených jablek. Vlastně jsem ani pořádně nepostřehla, jak vše tak rychle dokázala připravit a dát péct.

Postupem času jsem se jí začala dívat pod ruce, když štrúdl připravovala. Když jsem se mamky ptala v čem je kouzlo jejího dokonalého štrúdlu, tak mi řekla, že před zabalením štrúdlu dá tři plátky másla na jablka. Tak jsem to tedy zkusila také a je to pravda. Udělá to štrúdl vláčnější a chutnější. Ale co vám budu povídat, od maminky je od maminky s je vždy ten nejlepší, na který se těším.

Dobrou chuť přejí Vaše Dvě Holky z Kuchyně

Ingredience

1 ks listového těsta

5 ks středních jablek

1 pl mleté skořice

1 vanilkový cukr

2 pl cukru krupice

2 pl rumu

50 g másla

1 žloutek na pomazání

Jak na to

  1. Nejprve si vyndáme těsto z lednice a předehřejeme si troubu na 150 °C. Dále si vezmeme jablka, omyjeme je a oloupeme. Když máme jablka omytá, tak si vezmeme struhadlo a nastrouháme je do větší mísy.
  2. Po nastrouhání jablek očistíme struhadlo a přidáme cukr, skořici, rum, vanilkový cukr a vše spolu pořádně promícháme.
  3. Mezitím si těsto rozválíme do požadovaného tvaru a připravíme si plech s pečícím papírem. Na vyválené těsto začneme nandavat připravená jablka.
  4. Když už máme vše nandáno, dáme na jablka nakrájené máslo a těsto přes sebe přeložíme. Po stranách také zavřeme, aby nám neutekla šťáva z jablek. Poté přendáme štrúdl na připravený plech a celý ho potřeme rozšlehaným žloutkem.
  5. Pokud máme vše takto hotové, vložíme plech do trouby a pečeme 20 min. dozlatova.

Tip: pokud budete mít vodnatá jablka, můžete je před pečením posypat rozdrcenými piškoty

+ There are no comments

Add yours