Svatomartinské rohlíčky s povidly a mákem


Tyto rohlíčky jsem měla možnost ochutnat u mé tety. Sama jsem je nikdy nedělala, měla jsem dlouho za to, že na sv. Martina je to o huse/kachně a dobrém červeném vínu. No a mýlila jsem se, protože něco sladkého se hodí vždycky. Takže jsem se začala pídit po nějakém našem rodinném receptu na takové rohlíčky a hle – našla jsem ho.

Rohlíčky je možno plnit ořechovou náplní, pro někoho povidlovou a lze je udělat i s makovou náplní. Já jsem udělala makové a povidlové, protože tato varianta jde u nás doma a v práci nejvíc na odbyt. Je to krásný recept plný historie, takže si s nimi udělejte krásný a pohodový den.

Mimochodem, k tomuto svátečnímu receptu se také váže krásná tradice. A to ta, že dívky obdarovávaly své chlapce těmito rohlíčky. Také je dávaly odcházejícím děvečkám a čeledínům při odchodu ze služby. Den sv. Martina totiž obvykle znamenal konec služby, která se buď prodlužovala nebo se vyplácela mzda a čeledín nebo děvečka odcházeli.

S láskou Anežka

Svatomartinské rohlíčky s povidly a mákem

Máte upečenou husu nebo kachnu a říkáte si jakou sladkou tečkou tuto slavnostní hostinu zakončit? Tak mám pro vás tip, Svatomartinské rohlíčky s povidly a mákem po kterých se jen zapráší.
Prep Time 1 hour 20 minutes
Cook Time 40 minutes
Course chuťovka, Dessert, Snídaně
Servings 24 rohlíčků

Ingredients
  

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 pl vanilkového cukru
  • kůra z půlky citrónu

Instructions
 

  • Vezmeme všechny suroviny, dáme je do robotu vytvoříme vláčné mazlavé těsto, které vytvarujeme do koule a zabalíme do potravinářské fólie.
  • Když máme těsto zabalené, tak ho na hodinu dáme do lednice.
  • Mezi tím si dáme předehřát troubu na 170°C a připravíme si dva plechy a vyložíme je pečícím papírem.
  • Po hodině těsto vyndáme z trouby a rozdělíme na čtyři díly.
  • Každý díl rozválíme do kolečka o průměru 20 cm a rozřízneme na osm stejných trojúhleníků.
  • Na připravené trojúhelníky dáváme povidla a mák a smotáváme od širší strany po špičku.
  • Když máme hotové takto hotové rohlíčky, tak je pomažeme žloutkem a vložíme na 40 minut do trouby.
  • Upečené rohlíčky poznáme tak, že jsou krásně zlaté.
  • Poté už jen necháme vychladnout a můžeme podávat na svátečně přichystanou tabuli.
Keyword rohlíčky s mákem, rohlíčky s povidly

+ There are no comments

Add yours

Recipe Rating